Rămâi conectat

Economie

Bosch investeşte 55 de milioane de euro în fabricile din Blaj și Jucu

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Grupul german Bosch derulează un program de investiţii de circa 55 milioane de euro, în principal pentru dezvoltarea unităţilor de producţie din sectorul soluţii de mobilitate, scrie Ziarul Financiar. Bosch şi-a extins activitatea de producţie în România prin demararea unor noi proiecte în domeniul soluţii de mobilitate, în locaţiile deţinute de companie în Blaj, judeţul Alba și Jucu, judeţul Cluj.

BOSCH BLAJLa Blaj, compania va continua să-şi extindă activităţile în domeniul soluţii de mobilitate, cu o linie de producţie pentru componente elec­trice ale grupului motopropulsor. Printre cele mai de succes produse Bosch anul trecut au fost sistemele de injecţie benzină şi diesel, sistemele de asistenţă la condus, precum şi sistemele de infotisment.

„Pentru 2015 şi 2016, grupul Bosch a planificat investiţii de aproximativ 55 de milioane de euro în România, analizând continuu posibilităţi de extindere a activităţii unităţilor de producţie din Jucu şi Blaj. Producţia globală de vehicule a crescut doar marginal în 2015, în timp ce afacerile grupului Bosch în domeniul mobilităţii au crescut mai repede decât piaţa mondială de autovehicule”, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Robert Bosch.

Pe lângă fabricile din Blaj şi Jucu, grupul Bosch mai deţine în România centre de servicii, cercetare şi dezvoltare în Jucu, Timişoara şi Cluj-Napoca, dar şi un distribuitor de scule electrice şi accesorii în Bucureşti. Bosch a deschis în luna decembrie a anului trecut al doilea centru de servicii la Timişoara, ajungând la 570 de oameni implicaţi în operaţiunile de BPO (activităţi de externalizare a serviciilor pentru afaceri).

„Odată cu deschiderea unui nou centru de cercetare şi dezvoltare, în luna aprilie a anului trecut, la Cluj-Napoca, Bosch şi-a consolidat activitatea de cercetare pe plan local. De asemenea, Bosch Service Solutions a deschis, în decembrie 2015, un nou centru de servicii de afaceri în Timişoara, pentru a susţine planurile de creştere şi dezvoltare ale companiei”, au spus oficialii Bosch.

Compania Robert Bosch a avut în 2014 o cifră de afaceri de aproximativ 520 de milioane de lei (116,8 milioane de euro), un profit net de 6,4 milioane de lei (circa 1,5 milion de euro) şi un număr mediu de 671 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Compania Bosch Service Solutions este prezentă în Timişoara din 2013, iar în 2014 a raportat afaceri de 52 de milioane de lei (11,5 milioane de euro), o marjă de profit de peste 10% şi un număr mediu de 450 de salariaţi, potrivit datelor de la mfinanţe.ro. În 2014, cifra de afaceri a grupului german în România a depăşit 210 milioane de euro, notează ZF.

Grupul Bosch are, în prezent, în jur de 3.000 de angajaţi pe piaţa locală, dintre care peste 1.000 de oameni lucrează în unitatea de producţie automotive electronics din Jucu, judeţul Cluj. În acest an, compania aşteaptă o creştere semnificativă a numărului de angajaţi, în special pentru unităţile de producţie din Jucu şi Blaj.

Bosch are în prezent mai multe poziţii disponibile pentru piaţa locală, în zone comerciale şi tehnice, cu grad diferit de expertiză, cum ar fi ingineri software, ingineri mecanici, ingineri de testare şi de calitate, planificatori de producţie. Pentru noua divizie de Shared Services (BPO) din Timişoara, Bosch caută agenţi de call center, suport în achiziţii, economişti, manageri de proiecte IT şi suport IT, analişti SAP, suport tehnic. Bosch va crea peste 100 de noi locuri de muncă în centrul de servicii de afaceri de la Timişoara, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.

Grupul german Bosch, prin divizia Robert Bosch SRL, a primit anul trecut un ajutor de stat de 71,2 milioane de lei (16 milioane de euro) pentru o investiţie de 142,5 de milioane de lei (32 milioane de euro) realizată în comuna Jucu judeţul Cluj. Ajutorul de stat a fost aprobat în a doua parte a lunii octombrie 2015 şi va crea peste 620 de locuri de muncă, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Este al patrulea ajutor de stat primit de gigantul german în România şi al doilea obţinut în 2015, însă pe entităţi fiscale distincte. În aprilie 2015, Bosch Rexroth, al patrulea cel mai mare exportator din judeţul Alba, a primit un ajutor de stat de 16,6 milioane de euro pentru extinderea producţiei în fabrica din Blaj şi pentru a crea aproape 570 de locuri de muncă. De la intrarea pe piaţa locală, grupul german Bosch a primit patru ajutoare de stat, cu o valoare cumulată de peste 71 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

„Bosch a câştigat anul trecut proiecte şi clienţi noi, astfel că locaţia de la Jucu livrează în prezent produse pentru toţi producătorii mari de automobile. Am extins capacitatea de producţie în cele două locaţii, din Jucu şi Blaj, compania triplându-şi anul trecut volumul de producţie la fabrica din Jucu, comparativ cu primul an de producţie”, au afirmat oficialii Robert Bosch. (Z.U.)

Surse: Ziarul Financiar; gandul.info


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea