Rămâi conectat

Editorial

Banii, banii, banii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Dragostea, mai ales cea de bani, este „motorul” lumii. Cine spune altceva este fie un idealist incorigibil, fie un mincinos incurabil. Despre bani discutăm mai mereu şi despre bani, evident, a discutat guvernul Ponta II în şedinţa de ieri. Despre cum să construiască bugetul de stat până la 7 ianuarie, dar dincolo de termen, despre cum să împace promisiunile electorale cu realităţile Ministerului de Finanţe. Guvernarea e grea şi trebuie să fie responsabilă. De ce este această presiune fantastică a timpului asupra miniştrilor – fiecare implicat mai mult sau mai puţin, dar implicat în structurarea bugetului? Poate pentru că a trebuit să trecem pragul alegerilor generale din 9 decembrie fără să ştim exact care sunt posibilităţile reale de satisfacere a promisiunilor electorale? Dar să nu fim atât de bănuitori! Cert este că guvernul a promis indexarea de la 1 ianuarie a pensiilor cu 4 la sută şi, la fel de cert este, după şedinţa de ieri, că nu a descoperit încă de unde să ia aceşti bani. Evident indexarea este legală şi pensionarii o merită, dar dacă nu sunt bani? Deja pentru mărirea salariilor bugetarilor petrecută anul trecut au fost tăiate fondurile de la investiţii, adică banii destinaţi firmelor care produc plusvaloare în ţara asta. Nu mi-am propus să fac acum o demonstraţie de economie, am făcut-o anterior de câteva ori, dar nu pot să nu amintesc părerile exprimate astăzi de Augustin Hagiu, preşedintele Federaţiei Operatorilor Români de Transport, care atenţiona că singurele măsuri care pot ajuta economia şi deci populaţia ţării sunt cele care creează locuri de muncă, adică cele de investiţii. Iar părerea sa este împărtăşită de toţi cei care nu lucrează la stat şi care sunt îngrijoraţi pe bună dreptate de evoluţiile economice viitoare.
Celor care lucrează la stat (ce antiteză!) le cresc în continuare salariile. Este vorba de data aceasta de cei care lucrează în companiile cu capital de stat şi numai în cele care au profit. Vor fi destul de puţini, dar vorbim despre o creştere, nu? În acelaşi timp guvernul caută bani pentru a compensa plăţile blocate de Comisia Europeană pe diverse programe, dar şi bani pentru plata ratelor la împrumuturile contractate anterior.
Dar cea mai interesantă ştire a zilei de ieri a fost cea pe care ne-a dat-o vicepremierul Liviu Dragnea care a declarat că guvernul a discutat despre o Hotărâre de Guvern prin care executivul să ofere cadrul necesar pentru ca din 2013 autorităţile locale să poată decide dacă măresc sau nu taxele şi impozitele locale cu rata inflaţiei. El a explicat că în această direcţie vor exista două acte normative, HG prin care executivul a decis imediat după alegerile parlamentare indexarea taxelor şi impozitelor locale cu 16,05 la sută şi HG prin care va decide, cel mai probabil în şedinţa din 4 ianuarie, dacă lasă la latitudinea autorităţilor locale dacă le cresc sau nu. Liviu Dragnea a mai precizat că va exista o modificare a Codului Fiscal în sensul HG propusă ieri. Ce înţelegem noi de aici? Înţelegem că toţi cei care au apărut în mass media şi au explicat că indexarea este obligatorie aveau dreptate acuzând USL că a aşteptat să vadă rezultatul alegerilor pentru a trece la măriri de taxe. În faţa acuzelor guvernul dă înapoi şi recunoaşte abia acum că fără modificarea Codului Fiscal fiecare autoritate publică de la cea a municipiului Bucureşti până la cea de la Ceru Băcăinţi, să spunem, este obligată prin lege să crească taxele. Ce se va întâmpla vom vedea la anul! La mulţi ani!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Editorial

Editorial

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de înlocuire a lemnului

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO ȘTIREA TA| „Trafic” restricționat pe podul de lemn din latura vestică a Cetății Alba Carolina. Lucrări de schimbare a lemnului „Traficul” este restricționat pietonilor pe podul de lemn al laturii vestice a Cetății Alba Carolina, în vedere unor lucrări de înlocuire a lemnului. Un cititor al ziarulunirea.ro a trimis pe adresa redacției câteva imagini […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea