Rămâi conectat

Actualitate

Bani europeni pentru IMM-uri în noul POSDRU 2014-2020. DOMENIILE vizate. Bani alocați și pentru cei care vor să intre în afaceri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Noul Program Operational Capital Uman (POCU), care înlocuiește POSDRU în perioada de programare 2014-2020, a fost lansat oficial, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene. Acesta are alocați bani europeni și pentru antreprenori și pentru cei care vor să intre în afaceri, însă nu se pot accesa până la aprobarea ghidurilor solicitanților, care abia urmează să fie scoase în consultare publică până la finalul lunii iunie.

Programul  POCU românesc a fost aprobat de către Comisia Europeana în data de 25 februarie 2015, cu o alocare totala de 4,326 miliarde euro, a spus, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica. „In ceea ce priveste calendarul de lansare, va pot spune ca suntem intr-un stadiu avansat de elaborare a Ghidurilor solicitantului pentru toate domeniile de interventie ale Programului, urmand ca acestea sa fie lansate in consultare publica pana la finalul lunii iunie”, a mai spus Nica, la  lansarea POCU, un eveniment, deocamdata, doar de imagine si de prezentare.

Din cei 4,326 miliarde de euro disponibili, programul are alocari si pentru proiecte care sa fie derulate de firme sau viitori oameni de afaceri:

Axa prioritara 3 – „locuri de munca pentru toti”: 1,1 miliarde de euro, alocare totala din fonduri europene. Din banii acestia sunt finantate proiecte bazate pe 5 prioritati de investitii sau domenii de interventie, printre care si antreprenoriat si adaptabilitate companii.

In ceea ce priveste incurajarea antreprenoriatului si a ocuparii pe cont propriu, POCU 2014-2020 prevede acordarea de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi de catre tinerii care nu sunt incadrati nici in invatamant nici in munca (asa-numitii NEETs) someri.

Tot aici intra si consilierea si formarea pentru tinerii NEETs someri in domeniul antreprenoriatului in vederea crearii de intreprinderi, precum si programe de tutorat/ mentorat pentru cresterea si consolidarea afacerilor.

Aceasta categorie de tineri NEETs someri, care vor beneficia de sprijin financiar pentru infiintarea de intreprinderi, vor putea avea acces la instrumente financiare pentru dezvoltarea afacerii infiintate. Pentru facilitarea implementarii masurilor de antreprenoriat se propune implementarea unei/ unor scheme de tip grant global pentru sprijinul nerambursabil, mai prevede POCU.

Beneficiarii si grupurile tinta potentiale sunt persoanele fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere ( someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca), precum IMM-uri non agricole din urban (cu un istoric de functionare pana la un an).

Atentie: in cadrul acestor programe, NU vor fi acordate fondurile nerambursabile in vederea asigurarii supravietuirii IMM-urilor create (de exemplu, pentru capital de lucru sau pentru a mentine activitatea in curs a IMM-urilor sprijinite), se mai arata in POCU 2014-2020.

In domeniul adaptabilitate companii, finantarea europeana are in vedere  abordarea problemelor angajatilor inclusiv din perspectiva schimbarilor demografice si de sanatate, precum si abordarea nevoilor de competente ale
unei populatii in curs de imbatranire.

Axa prioritara 4 – combaterea saraciei: 940 de milioane de euro, fonduri europene disponibile. Din banii acestia vor fi finantate proiecte in 3 prioritati de investitii sau domenii, in special destinate romilor, printre care si antreprenoriatul social. Banii de antreprenoriat social vizeaza sprijinul pentru entitati de economie sociala in vederea functionarii acestora intr-o maniera sustenabila.

In cadrul acestui domeniu, se vor utiliza instrumente financiare pentru promovarea economiei sociale si antreprenoriatului social.

Aici sunt avute in vedere si instrumente financiare, in principal acordarea de produse financiare de tipul microcredite si garantii pentru creditele contractate de entitatile de economie sociala in vederea realizarii planurilor de afaceri acceptate, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 500.000 euro, echivalentul in lei.

Potrivit POCU, instrumentele financiare acordate vor veni in completarea sprijinului care consta in alocatii financiare nerambursabile (reprezentand 100%, dar nu mai mult de 100.000 euro, echivalentul in lei, din valoarea totala a cheltuielilor eligibile aferente planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinantare) si masuri de sprijin constand in instruire, consiliere, instruire, mentorat etc. in domeniul antreprenoriatului si managementul afacerii etc.

sursa: hotnews


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea