Rămâi conectat

Politică Administrație

Avizul de securitate la incendiu este necesar doar pentru școlile nou construite

Ziarul Unirea

Publicat

în

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență precizează că obligativitatea obținerii avizului de securitate la incendiu este aplicabilă construcțiilor noi cu destinația de învățământ sau celor existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, modernizare sau schimbare a destinației și pentru care, la data când au fost date în exploatare, legislația prevedea această obligație.

Potrivit sursei citate, numărul total al unităților de învățământ din România pentru care era obligatorie obținerea autorizației de securitate și nu au obținut-o până în prezent este de 2.318 clădiri având destinația de unități școlare în învățământul preuniversitar și de 130 clădiri având destinația de unități școlare în învățământul universitar.

De asemenea, există 1.756 de clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul preuniversitar și 151 clădiri cu destinația de unități școlare în învățământul universitar care au obținut autorizația de securitate la incendiu.

„Pentru toate celelalte clădiri având destinația de unități școlare, atât în învățământul preuniversitar cât și în învățământul universitar, care au fost puse în funcțiune anterior introducerii obligației legale de obținere a autorizației de securitate la incendiu, pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță a activității sunt executate anual controale de verificare a apărării împotriva incendiilor, precum și activități de informare preventivă și educare a elevilor și studenților asupra modului de comportament în cazul producerii unui incendiu sau altei situații de urgență”, precizează IGSU.

Construcțiile de învățământ au fost introduse în mod explicit în legislația națională în categoriile de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/ sau autorizării privind prevenirea și stingerea incendiilor, odată cu intrarea în vigoare a HG 571/1998 pentru aprobarea categoriilor de construcții, instalații tehnologice și alte amenajări care se supun avizării și/ sau autorizării, în prezent abrogată.

Anterior adoptării acestor acte normative, obligația obținerii autorizației era reglementată doar pentru construcțiile noi sau pentru cele existente la care s-au efectuat lucrări de dezvoltare, în cazul construcțiilor de învățământ obținerea autorizației fiind obligatorie de exemplu doar în cazul în care aceste construcții înglobau o sală aglomerată.

„Controalele desfășurate includ și executarea de exerciții de alarmare-evacuare, cu angrenarea elevilor, studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar, pentru formarea deprinderilor acestora în comportamentul în caz de producere a unei situații de urgență”, se arată în comunicat.

Unul dintre aspectele urmărite în teren de personalul specializat vizează existența avizului de securitate la incendiu pentru situațiile de începere a lucrărilor de execuție la construcții și amenajări noi, de modificare a celor existente și/ sau de schimbare a destinației acestora, respectiv a autorizației de securitate la incendiu la punerea în funcțiune a acestora.

Alte aspecte vizează asigurarea măsurilor de limitare a propagării incendiului în interiorul/ exteriorul construcțiilor, asigurarea condițiilor de evacuare a elevilor și personalului didactic în cazul producerii situațiilor de urgență, cu accent pe funcționalitatea căilor de evacuare, menținerea acestora la gabaritele prevăzute în documentațiile tehnice de proiectare și execuție, precum și neobturarea acestora cu diverse materiale ori mobilier.

De asemenea, se urmărește asigurarea echipării construcțiilor de învățământ cu instalații de protecție împotriva incendiilor cum sunt cele de stingere, detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu, de iluminat de securitate pentru evacuare, respectiv de protecție împotriva trăsnetului sau asigurarea dotării unităților de învățământ cu mijloace tehnice de apărare împotriva incendiilor potrivit reglementărilor.

„Pentru eficientizarea pregătirii și organizării activităților de evacuare în caz de incendiu sau seism, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a elaborat și distribuit un Ghid aplicabil unităților de învățământ (grădinițe, școli, licee, colegii, universități etc.) — instrument eficient de pregătire atât pentru personalul didactic, cât și pentru elevi”, se mai arată în comunicat. (V.N.)

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea