Rămâi conectat

Actualitate

Autostrăzile din România: Câţi kilometri se vor inaugura pâna la sfârşitul anului. Explicaţiile CNAIR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Numărătoarea inversă pentru finalizarea celor 90 km de autostradă promişi de Guvern la începutul acestui an a început. În primele şase luni, s-au inaugurat numai 15 kilometri, adică nici măcar 17% din plan. Rămâne de văzut cât se va mai putea face în următoarele patru luni.

Din 1990 şi până astăzi, guvernele nu au reuşit să construiască o autostradă care să străbată România şi să lege Bucureştiul de Europa. Bulgarii au reuşit să avanseze, iar astăzi autostrăzile ajung din Sofia în Serbia şi în Grecia. Prin urmare, camioanele au început să ocolească România şi traversează Bulgaria, spre Europa, prin Belgrad. Un ministru al Transporturilor – dacă reuşeşte să construiască o autostradă care să lege Bucureştiul de Ardeal, adică Sibiu-Piteşti sau Comarnic Braşov – ar putea rămâne în cărţile de istorie.

Realitatea tristă

În primele şase luni ale acestui an, s-au inaugurat 15 km de autostradă. Oficialii guvernamentali ne anunţă că până la sfârşitul anului se vor da în folosinţă încă trei loturi de autostradă, în lungime totală de aproximativ 50 km, respectiv loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş – Turda şi lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva. Un calcul simplu arată că 2017 înseamnă, pentru infrastructura românească, încă aproximativ 65 km de autostradă. Nu e rău dacă ne raportăm la „realizările“ din 2016, dar suntem departe de cei 90 km anunţaţi. Mai sunt ceva şanse ca, pe lângă cei 65 km de autostradă funcţionali, antreprenoul lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva să respecte termenul stabilit, adică sfârşitul acestui an.

Chiar dacă ultimii trei kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti sunt finalizaţi în proporţie de numai 30%, Compania Naţională de Ad­ministrare a Infrastructurii Rutiere trage speranţe că proiectul se va finaliza tot la sfârşitul acestui an. Pe lângă tronsoanele de autostradă anunţate a se deschide traficului, CNAIR a precizat că la sfârşitul acestui an vor fi finalizaţi şi cei 8,7 km ai tronsonului Gilău-Nădăşelu, şosea la patru benzi ce nu poate fi utilizată pentru că nu este construit podul peste Someş.

Explicaţiile CNAIR

Directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Ştefan Ioniţă, a garantat deschiderea traficului pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş – Turda şi lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva.

„În urma inspecţiilor de pe şantierele aflate în execuţie şi a datelor pe care le am la această oră, pot spune că la finalul anului vor fi date în folosinţă loturile 3 şi 4 ale autostrăzii Sebeş-Turda şi lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva. Monitorizăm cu atenţie ritmul lucrărilor şi mobilizarea antreprenorului pe lotul 3 al autostrăzii Lugoj -Deva şi sperăm că şi pentru acest sector antreprenorul va respecta termenul stabilit. De asemenea, există toate premisele să fie finalizaţi anul acesta şi cei 3 km ai autostrăzii Bucureşti-Ploieşti aflaţi acum în execuţie“, a precizat Ştefan Ioniţă.

Şeful CNAIR a menţionat că este foarte important modul în care antreprenorii înţeleg să respecte contractele. „Repet ceea ce a a spus de mai multe ori şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, în cazul în care nu sunt respectate termenele şi calitatea lucrărilor aplicăm sancţiuni, pornind de la penalităţi până la rezilierea contractelor“, avertizează Ștefan Ioniţă.

Cel mai avansat proiect de autostradă din România, lotul 3 din autostrada Sebeş-Turda, ce urmează a fi dat în folosinţă se află într-un stadiu fizic de peste 85%. Autostrada Sebeş-Turda, lotul 3 şi 4, conform datelor CNAIR, s-ar putea finaliza în cursul lunii septembrie, în timp ce terminarea lucrărilor la lotul 4 al autostrăzii Lugoj – Deva este anunţată pentru luna decembrie.

Sursa: capital.ro

 

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea