Rămâi conectat

Politică Administrație

Autoritățile obligate să transparentizeze atribuirile directe a contractelor din bani publici, de până la 30.000 de euro

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atribuirea contractelor de achiziții publice, fie prin licitație, fie direct, reprezintă una dintre principalele activități asociate cu corupția și șpaga în România. În vederea transparentizării acestor proceduri prin care se cheltuiesc banii publici, legislația a fost din nou modificată.

Astfel, începând de joi, 10 martie intră în vigoare  LEGEA nr. 20 din 4 martie 2016 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii prin care autoritatea contractantă este obligată să  aibă un procent de minim 60% din valoarea totală a achiziţiilor publice din 2016, prin utilizarea mijloacelor electronice. Procentul crește la 80% pentru 2017, iar din anul 2018, toate roceduril de atribuire trebuie să fie realizate prin mijloace electronice.

Achiziţiile sub 30.000 de euro ocolesc licitaţiile, acesta fiind pragul valoric pana la care autoritatile contractante pot face achizitie directă.

LEGEA nr. 20 din 4 martie 2016 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 34/2006 – La articolul 21, alineatul (1) se modifică şi va avea următorul cuprins:

„Art. 21. – (1) Autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza mijloace electronice pentru derularea procedurilor de atribuire prevăzute la Art. 18, precum şi pentru achiziţia directă, astfel:

a) în anul 2016, cel puţin 60% din valoarea totală a achiziţiilor publice finalizate de aceasta în cursul anului respectiv, care se pot efectua prin utilizarea mijloacelor electronice;

b) în anul 2017, cel puţin 80% din valoarea totală a achiziţiilor publice finalizate de aceasta în cursul anului respectiv, care se pot efectua prin utilizarea mijloacelor electronice;

c) începând cu anul 2018, 100% din valoarea totală a achiziţiilor publice finalizate de aceasta în cursul anului respectiv, care se pot efectua prin utilizarea mijloacelor electronice.”

2.La articolul 293, litera a) se modifică şi va avea următorul cuprins: „a) încălcarea prevederilor art. 21 alin. (1) şi (2) şi ale art. 23;”

La articolul 294, alineatul (3^1) se modifică şi va avea următorul cuprins: „(3^1) Contravenţiile prevăzute la art. 293 lit. a) se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei.” (BP)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Comuna Ciuruleasa va avea 16 containere pentru colectarea deșeurilor: Licitația pentru un centru de colectare prin aport voluntar, lansată în SEAP Comuna Ciuruleasa a lansat licitația pentru centrul de colectare a deșeurilor prin aport voluntar. Proiectul, de peste 2 milioane de lei, cuprinde 16 containere pentru colectarea deșeurilor provenite de la gospodării sau instituții. Construcția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea