Rămâi conectat

Actualitate

Autoritățile din Alba pe cod portocaliu de inundații. Cetățenilor li se recomandă să nu consume apă din fântâni inundate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

În contextul avertizări hidrologice de COD PORTOCALIU primită de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor pentru perioada 11.01.2016, ora 20.00 – 12.01.2016, ora 20.00, care vizează creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare (influențate și de evoluția formațiunilor de gheață), scurgeri importante de pe versanți, torenți și pâraie, cu posibile efecte de inundații locale, Prefectul judeţului Alba, domnul Gheorghe Feneșer, a convocat ieri, la ora 15.30, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba, într-o şedinţă extraordinară la Instituţia Prefectului. Ședința s-a desfășurat în sistem videoconferință cu ministru al afacerilor interne, domnul Petre Tobă.

 

În ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Alba s-a analizat conținutul avertizării și s-a transmis către instituțiile cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență și Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență, măsurile necesare pentru intervențiile în situații de urgență.

 

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Unirea” al județului Alba este activată Grupa Operativă, iar în cele cinci subunități de intervenție sunt pregătite rezerve de subofițeri, care pot să intervină în cel mai scurt timp posibil cu tehnica de intervenție de la nivelul inspectoratului (autospeciale de lucru cu apă și spumă, camioane, motopompe și bărci de salvare).

 

În acest moment, din datele furnizate de Serviciul de Gospodărire a Apelor Alba, pe râul Arieș (și afluenții) aflat sub avertizare hidrologică, nivelurile și debitele apelor se prezintă, astfel:

  • Cîmpeni (râul Arieș) a fost depășită cota de atenție cu 15 cm (CA-300 cm, CI-350 cm), iar tendința este în scădere;
  • Scărișoara (râul Arieș) a fost depășită cota de atenție 18 cm (CA- 120 cm, CI-170 cm), iar tendința este în scădere;
  • Albac (râul Arieș) cota măsurată este de 172 cm (CA- 180 cm, CI-250 cm), iar tendința este în scădere;
  • Vadu Moților (pârâul Neagra) cota măsurată este de 149 cm (CA-150 cm, CI-200 cm), iar tendința este în scădere.

 

În acest context, echipe formate din specialiști SGA și ISU s-au deplasat în teren pentru monitorizarea evoluției situației hidrometeorologice la nivelul localităților și asigurarea condițiilor necesare pentru a se acționa preventiv în vederea alertării populației în timp util, în situația apariției unor factori de risc care pot genera situații de urgență, iar Comitetele Locale pentru Situații de Urgență supraveghează în permanentă, pe toată durata avertizării, podurile, podețele și alte secțiuni înguste de pe cursurile de apă, în scopul evitării blocării lor cu plutitori, precum și a zonelor în care este posibilă formarea torenților.

În zonele predispuse inundației, cetățenii sunt sfătuiți să respecte recomandările autorităților locale și să se informeze periodic asupra evoluției situației hidrologice.

În cazul în care, în zona în care se află, sunt mai multe fântâni inundate, cetățenilor li se recomandă să nu consume apă din acestea, existând pericol de îmbolnăvire. Dacă sunt probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă potabilă, alimente, medicamente sau alte materiale de strictă necesitate, cetățenii sunt rugați să apeleze imediat la sprijinul autorităților locale.

Până la această oră, nu sunt raportate situaţii de avarie în ceea ce priveşte alimentarea cu utilităţi publice a consumatorilor din judeţul Alba.

În continuare, instituţiile judeţene și locale cu atribuţii în acest sens monitorizează acest fenomen, pentru a se lua din timp măsurile necesare salvării persoanelor, animalelor și bunurilor.

 ISU Alba

Prefectura Alba

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea