Rămâi conectat

Curier Județean

Au permis de conducere și certificate de nevăzători. Nereguli descoperite de inspectorii AJPIS Alba, în mai multe dosare de încadrare în grad de handicap

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urma unui control efectuat la 40 de dosare ale persoanelor încadrate cu grad de handicap, inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba au descoperit  9 cazuri suspecte de încadrarea necorespunzătoare în grad şi primirea de drepturi necuvenite. Dintre acestea, două persoane încadrate în gradul grav de handicap vizual ar fi obținut permise auto ulterior încadrării.

Astfel, inspectorii sociali au propus reevaluarea celor 9 persoane de către Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap.

Handicap vizual grav înseamnă că persoana respectivă nu vede până în doi metri, respectiv că vede cu a 30-a parte a fiecărui ochi.

În perioada 27 martie-29 septembrie 2017, Agenţia Judeţeană Pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS Alba) desfăşoară Campania “Controlul bazat pe evaluarea riscurilor (constituirea profilului de risc) al beneficiarilor încadrați într-un grad de handicap (BGH)” în două etape.

Obiectivele inspecţiei tematice au fost :
•    Obiectiv general: eficientizarea utilizării fondurilor în sistemul de asistenţă socială şi îmbunătăţirea activităţii privind modul de stabilire şi acordare a beneficiilor de asistenţă socială.
•    Obiectiv specific: reducerea erorii şi fraudei prin efectuarea de inspecţii tematice privind stabilirea şi acordarea beneficiilor de asistenţă socială persoanelor încadrate într-un grad de handicap.

La nivelul judeţului Alba, prima etapă a controlului s-a desfăşurat în perioada 27.03.2017-28.04.2017, şi a vizat verificarea eligibilităţii persoanelor cu certificate de încadrare şi tip de handicap, beneficiare de indemnizaţiile corespunzătoare, dintr-un  eşantion format din 40 persoane, precum şi colectarea informaţiilor referitoare la beneficiarii care obţin drepturi ca urmare a neîncadrării corespunzătoare în grad şi tip de handicap.
Din verificarea adminstrativă a dosarelor persoanelor cu handicap din eşantionul selectat şi din verificarea în teren, echipa de control a constatat inexistenţa dosarelor care au stat la baza încadrării în grad de handicap, pentru un număr de 7 persoane încadrate într-un grad de handicap, care deţin certificate de încadrare în grad de handicap, eliberate înainte de anul 2000, precum şi 2 persoane încadrate în gradul grav de handicap (vizual), care au obţinut permise auto, ulterior încadrării în grad şi tip de handicap.

În aceste condiţii inspectorii sociali au propus spre reevaluare un număr de 9 persoane de către Comisia Superioară de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap, urmând ca în funcţie de rezultatul evaluării, să se confirme, sau nu,  suspiciunea încadrării necorespunzătoare în grad de handicap şi primirea de drepturi necuvenite.

Printre alte nereguli, inspectorii sociali au constatat din verificarea tuturor registrelor privind procesele verbale de şedinţă ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap Alba (CEPAH) desfăşurate în perioada 2014- aprilie 2017, făptul că, deși în conformitate cu prevederile legale în domeniu Comisile de Evaluare a Persoanelor Adulte Handicap au obligativitatea de a se întruni o dată pe săptămână în şedinţe ordinare şi ori de câte ori este necesar în şedinţe extraordinare la convocarea preşedintelui, CEPAH Alba nu a respectat aceasta obligatiovitate în luna august, a fiecărui an verificat. În această lună(august) din perioada verificată, au fost susținute doar 1, maxim 2 şedinţe ale CEPAH Alba, nerespectându-se prevederile legale în acest sens, fapt care ar putea conduce la afectarea drepturilor persoanelor cu handicap.

Ca urmare a acestei nereguli, Consiliul Judeţean Alba a fost sancţionat cu avertisment scris şi s-a acordat un termen de implementare a măsurii pentru luna septembrie 2017, a transmis într-un comunicat de presă directorul executiv al AJPIS Alba, Flaviu Cozuc.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia, printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România: Pe ce loc se situează Parcul dendrologic „Dr. Ion Vlad” din Alba Iulia se situează printre cele mai bine cotate parcuri dendrologice din România, fiind al 6-lea cel mai frumos parc dendrologic din țară. Luna aprilie este momentul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea