Rămâi conectat

Actualitate

Au intrat în vigoare noile reguli obligatorii pentru pachetele de țigări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pachetele de ţigarete scoase la vânzare trebuie să respecte noile cerinţe ale legislaţiei începând de duminică, astfel că vor afişa imagini color mai mari care prezintă riscurile asociate fumatului, pe 65% din suprafaţele faţă-spate ale pachetului, combinate cu mesaje de avertisment şi informare. Ambalajele trebuie să cuprindă pe părţile laterale avertismentul general „Fumatul ucide” şi mesajul „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, fiind eliminate informaţiile privind nivelul de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

Legea 201/2016 prevede că vânzarea de produse din tutun fabricate şi etichetate în conformitate cu prevederile anterioare, din Legea 349/2002, a fost permisă până sâmbătă, 20 mai.

Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR), care reprezintă interesele patronilor de mici magazine, a trimis în 12 mai o scrisoare şefului ANAF, Bogdan Stan, în care i-au solicitat să ia o decizie care să permită vânzarea de produse din tutun fabricate conform vechii legislaţii până la epuizarea stocurilor actuale.

Ei şi-au motivat solicitarea prin pierderile prea mari pe care le-ar înregistra patronii de magazine dacă stocurile nu mai pot fi vândute.

„Potrivit Directivei 40/2014, epuizarea stocurilor ar fi trebuit să se facă într-un an de zile, dar întârzierea transpunerii acesteia în legislaţia naţională (prin Legea 201 din noiembrie 2016) a redus perioada la numai şase luni”, a precizat asociaţia.

Legea prevede ca fiecare pachet de ţigarete şi de produse din tutun să conţină avertismentul general „Fumatul ucide” şi mesajul de informare „Fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer”, plasate pe suprafeţele laterale ale pachetului, în partea inferioară, cu o lăţime minimă de 20 milimetri, astfel încât să acopere jumătate din suprafeţe, fiind utilizate caractere Helvetica aldine negre, pe fond alb.

Mesajele trebuie încadrate într-un chenar negru cu lăţimea de 1 milimetru.

Avertismentul general va fi inclus, de asemenea, pe partea de jos a suprafeţei superioare care este vizibilă atunci când pachetul de ţigarete este deschis.

Fiecare pachet şi orice ambalaj exterior de produse din tutun pentru fumat cuprinde avertismente de sănătate combinate, compuse dintr-o imagine care exprimă efectele nocive ale fumatului şi un mesaj de tip text, acestea acoperind 65% din suprafaţele faţă-spate ale pachetului.

Avertismentele sub formă de text pot fi alese din lista următoare: „Fumatul cauzează 9 din 10 cancere pulmonare”, „Fumatul cauzează cancer al gurii şi al gâtului”, „Fumatul dăunează plămânilor”, „Fumatul cauzează atacuri de inimă”, „Fumatul cauzează accidente vasculare cerebrale şi infirmitate”, „Fumatul blochează arterele”, „Fumatul creşte riscul de orbire”, „Fumatul dăunează dinţilor şi gingiilor”, „Fumatul poate ucide fătul nenăscut”, „Fumul dumneavoastră dăunează copiilor, familiei şi prietenilor dumneavoastră”, „Copiii fumătorilor sunt mai predispuşi să înceapă să fumeze”, „Renunţaţi la fumat – rămâneţi în viaţă pentru cei dragi”, „Fumatul reduce fertilitatea” sau „Fumatul creşte riscul de impotenţă”.

Sursa: digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea