Rămâi conectat

Sport

Atletismul din Cetatea Marii Uniri rezistă în ciuda dezinteresului autorităţilor şi a subfinanţării cronice! Antrenorul Gabriel Avram (CS Unirea Alba Iulia): „Criza financiară ne-a obligat să exportăm jumătate din performanţe”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Gabriel Avram CS Unirea Alba Iulia 7Aparent, secţia de atletism de la CS Unirea Alba Iulia a avut un an 2016 de vis, materializat în prezenţa mărşăluitoarei Ana Rodean la Jocurile Olimpice din Brazilia, performanţă la care se adaugă desemnarea sa ca şi sportiva judeţului Alba, la secţiunea sporturi olimpice, în vreme ce antrenorul Gabriel Avram a fost nominalizat drept cel mai bun antrenor al anului trecut.

Însă realitatea este cu totul alta, departe de o normalitate, un etern chin, o zbatere în neputinţă, reliefându-se o activitate afectată din plin de criza financiară şi dezinteresul unanim. Din cauza respectivelor motive, reprezentanţii atletismului unirist au fost nevoiţi să accepte dubla legitimare cu Clubul Sportiv Universitatea Reşiţa, în această situaţie răgăsindu-se Ana Rodean, Mihaela Acatrinei şi Bianca Molnar. „Prin această dublă legitimare, clubul pierde, judeţul Alba pierde ca şi rezultate, întrucât exportăm practic jumătate din performanţă, dar câştigă sportivele în plan material”, afirmă tranşant Gabriel Avram, unicul antrenor din marş din România, ce a avut sportive la 4 ediţii ale Jocurilor Olimpice.

*CS Unirea Alba Iulia, ultimul club din România în privinţa bugetului!

În 2016 secţia de atletism a CS Unirea Alba Iulia a totalizat 20 de medalii obţinute în întrecerile naţionale, un lucru remarcabil ţinând cont de condiţiile vitrege în care şi-a desfăşurat activitatea. Fără cantonamente centralizate, fără medicamentaţie de efort (vorbim aici despre faptul că ultima factură decontată de club datează din decembrie 2015!), sportivii au reuşit să ducă tradiţia mai departe. Pentru că a fost al 22-lea an consecutiv în care secţia de atletism de la CS Unirea Alba Iulia a avut reprezentativitate minimum la nivel european! Cifrele sunt seci, dar arată realitatea: dintre cele 46 de cluburi departamentale din România, care primesc fonduri de la Ministerul Tineretului şi Sportului, CS Unirea Alba Iulia este pe ultima poziţie, ca şi finanţare!!! Şi aşa, situaţia este dramatică, întrucât bugetul de 460.000 de lei alocat pentru 2016 este jumătate din cel care a fost repartizat clubului aflat pe poziţia superioară! „Ministerul ne subfinanţează cronic de ani de zile şi nu înţelegem pe ce criterii! Nici n-ai cum să-ţi explici această anomalie, în condiţiile în care în fiecare an am reuşit să concurm la nivel european şi internaţional”, a menţionat Avram.

*”Vis olimpic”… o himeră

Nici sprijinul pe plan local şi judeţean nu este mai strălucit pentru ambasadorii sportivi ai Albei. „Autorităţile nu au obligativitatea de a ne susţine, însă ne doare când vedem că la alţii se poate, iar la noi… nimic! CS Universitatea Reşiţa beneficiază de sprijinul substanţial al primăriei Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş Severin”, a mai afirmat antrenorul Gabriel Avram. Acesta nu renunţă însă la ideea de a lupta în continuare şi nădăjduieşte ca în 2017 Ana Rodean şi Mihaela Acatrinei să fie prezente la Campionatele Mondiale de Atletism de la Londra, iar în 2020, la Olimpiada de la Tokyo, cele două mărşăluitoare să facă parte din delegaţia României.

De ani şi ani de zile n-am văzut niciun leu, cu toate că de 4 ani există un parteneriat, «Vis olimpic», cu Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. Cu toate aceste nu avem niciun semnal că am putea fi ajutaţi”, a răbufnit antrenorul unirist. Cu peste 270 de medalii la întrecerile naţionale strânse de elevii săi de-a lungul carierei şi zeci de rezultate notabile reuşite în competiţile de anvergură de pe mapamond, Gabriel Avram a pus degetul pe rană şi a dezvăluit adevărul dureros, starea de fapt a sportului autohton, una care şochează efectiv!

Şi ca să încheiem cu o dovadă elocventă: în 2016, din bugetul CS Unirea Alba Iulia, secţiei de atletism i-a revenit aproximativ 40.000 de lei!!! Împărţiţi dumneavoastră la numărul de luni dintr-un an, la totalul sportivilor şi antrenorilor implicaţi, la totalul medaliilor cucerite şi aflaţi cât de derizoriu, chiar ruşinos, a fost cuantumul investiţiei statului… Va rezulta o sumă infimă şi vorbim aici despre un club ce a avut un reprezentant în arena olimpică, Ana Rodean fiind unul dintre cei 103 „tricolori” ce au concurat în Brazilia! Mai merită să te chinui?! Şi pentru ce?!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea