Rămâi conectat

Actualitate

ANAF: Se modifică criteriile de selecție a contribuabililor mari și mijlocii

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

anaf-570x330Agenţia Naţională de Administare Fiscală (ANAF) redefineşte criteriile de includere a contribuabililor în categoriile mari şi mijlocii, pentru a se încadra în tendințele economico-financiare actuale, a anunțat Fiscul, printr-un comunicat trimis marţi, 13 decembrie.

 Potrivit cirteriilor specifice, în categoria marilor contribuabili vor fi incluse şi societăţile afiliate în mod direct la un mare contribuabil, precum şi firmele nou-înfiinţaţe care, la data întemeierii, se angajează să realizeze, în maximum trei ani consecutivi, investiţii de minimum 10 milioane de euro ”criteriul investițional”.

De asemenea, criteriul grupului fiscal unic va permite încadrarea în rândul contribuabililor mari şi mijlocii a membrilor unui grup fiscal unic atunci când sunt îndeplinite criteriile de selecţie de reprezentantul fiscal sau oricare dintre membrii care aparţin grupului.

„Criteriul de bază a fost reanalizat, astfel încât reprezintă rezultatul agregării a trei indicatori relevanţi ponderaţi ai activităţii contribuabililor: cifra de afaceri – 50%, volumul obligaţiilor fiscale declarate – 30% şi volumul cheltuielilor cu personalul – 20%”, se arată în comunicat.

Din rândul contribuabililor mari şi mijlocii vor fi excluşi, după trei ani la rând în care nu au îndeplinit criteriul de bază, cei aflaţi în procedura falimentului sau în inactivitate temporară, precum şi cei declaraţi inactivi.

Reprezentanţii ANAF au mai precizat că s-a menţinut criteriul reprezentării fiscale, care permite includerea contribuabililor nerezidenţi în rândul contribuabililor mari şi mijlocii, dacă sunt reprezentaţi sau reprezentaţi fiscal de un mare contribuabil sau de un contribuabil mijlociu.

„Utilizarea unor criterii realiste de selecţie a contribuabililor va permite atât realizarea unor eşantioane corecte din punct de vedere al importanţei fiscale, cât şi interpretarea unitară a informaţiilor privind eficienţa administrării acestor două categorii de contribuabili. Aceste criterii vor întări parteneriatul cu aceştia, creşterea eficienţei administrării fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor bugetare”, se mai arată în comunicat.

sursa: anaf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea