Rămâi conectat

Curier Județean

Amenzi între 100 şi 2.500 de lei pentru crescătorii de animale şi păsări din centrul municipiului Aiud

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Aiudenii care cresc păsări şi animale de casă în centrul municipiului şi în alte zone cu restricţie stabilite de primărie, vor primi amenzi „grele”, începând de luna viitoare,  dacă nu respectă normele impuse încă din 2005. Un proiect de hotărâre, ce va fi supus la vot în şedinţa CL de miercuri, 26 februarie, vine cu o completare la hotărârea de consiliu adoptată în 2005 privind respectarea normelor de convieţuire socială, ce prevede ca locuitorii şi persoanele juridice care cresc animale în zona centrală a municipiului şi ceilalţi din alte zone care nu respectă numărul maxim de animale şi păsări impus să plătească amenzi usturătoare. Propunerea vine din partea primarului Horaţiu Josan,  ca urmare a „înmulţirii reclamaţiilor cetăţenilor în ceea ce priveşte creşterea animalelor” şi a faptului că deşi faptele reclamate ar fi întemeiate, în cele mai multe situaţii, nu ar exista bază legală în vederea sancţionării celor responsabili.

Executivul a propus completarea hotărârii 255 din 22.12.2005, privind stabilirea  sancţiunilor pentru faptele care constituie contravenţii în domeniul bunei gospodăriri a municipiului Aiud, modificată şi completată de alte patru hotărâri de consiliu adoptate ulterior.

Hotărârea adoptată în 2005, prevede faptul că  se interzice creşterea animalelor în zona centrală a Aiudului şi se stabileşte numărul maxim de animale şi păsări pe care un cetăţean îl poate avea în gospodărie, în funcţie de zona în care îşi are locuinţa. (Vezi mai jos zonele cu restricţie de creştere a animalelor în municipiul Aiud)

Noua modificare a vechii hotărâri de consiliu (HCL 255/2005) constă în faptul că nerespectarea numărului de animale şi păsări prevăzute la art 3 (vezi mai jos) din„Regulamentul privind creşterea animalelor în gospodăriile particulare din municipiul Aiud” devine nelegală şi va fi sancţiontă ca atare.

Astfel,  cei care nu respectă regulamentul vor avea de plătit amenzi cuprinse între 100-500 de lei persoanele fizice şi 300-2.500 de lei persoanele juridice.

Reamintim: Art 1 din HCL 255/2005: 1) se interzice creşterea animalelor în zona cu restricţie de creştere a animalelor, conform tabelului nr.1 de mai jos, şi în zonele de locuinţe colective mari  – cartierele de blocuri mari, precum şi în zonele specifice prevăzute prin „Regulamentul local de urbanism” ale municipiului Aiud, cu excepţia animalelor de companie şi a păsărilor exotice. 2) Deţinerea şi creşterea câinilor în apartamentele situate în blocurile de locuinţe se poate face numai cu aprobarea locatarilor de pe scară.

Art. 3 a) În afara zonelor menţionate mai sus se admite creşterea animalelor şi a păsărilor de consum în curţile persoanelor particulare din localitatea Aiud, în adăposturi (grajduri, coteţe) construite cu autorizaţii de construire, amplasate la cel puţin 10 metri distanţă de cea mai apropiată locuinţă învecinată şi cu respectarea normelor sanitar-veterinare de prevenire şi transmitere a îmbolnăvirilor la om şi la animale, pentru cel mult 3 capete, porcine, bovine, bubaline, cabaline, ovine, caprine, sau un număr de 30 de păsări, de consum şi care se exploatează astfel încât să nu producă poluarea mediului sau disconfort vecinilor.

În celelalte localităţi componente (Aiudul de Sus , Gâmbaş, Măgina, Păgida) precum şi în toate localităţile aparţinătoare (Ciumbrud, Sâncrai, Gârbova de Jos, Ţifra, Gârbova de Sus, Gârboviţa) se admite creşterea animalelor în gospodăriile persoanelor particulare (de cel mult 5 capete porcine, bovine, bubaline, cabaline, ovine, caprine) în adăposturi construite şi amenajate cu autorizaţii de construire, amplasate şi exploatate în condiţiile prevăzute la alineatul a).

Tabelul nr 1. Delimitarea zonei cu restricţie de creştere a animalelor din municpiul Aiud.

– strada Avram Iancu – (până la intersecţia cu str.Ţiglăriei)- nr.1– 69 ;2 – 92
– strada Băilor
– strada Bethlen Gábor
– strada Consiliul Europei – strada Ion Creangă – (până la intersecţia cu str.AxenteSever) – nr.1-107;2-118
– strada Cuza Vodă – strada 1 Decembrie 1918
– strada Gheorghe Doja – (pe toată lungimea aferentă Parcului Municipal) –nr.1-41; 2- 44
– strada Eroilor
– strada Gării
– strada Kőrösi Csoma Sándor
– strada Iuliu Maniu
-strada Meseriaşilor
-strada Muzicanţilor
-strada Morii- (până la intersecţia cu str. Stadionului)- nr.1-9 ;2-26
-strada Protopop I. Pop
– strada Rozelor
– strada Sergent Haţegan
– strada Axente Sever – strada Simion Bărnuţiu
– strada Spitalului – strada Strâmtă – strada Şcolii
– strada Gheorghe Şincai
– strada Liviu Rebreanu
– strada Transilvaniei–(până la intersecţ ia cu str. Făgetului)-nr.1-111 ;2 – 92
– strada Tudor Vladimirescu- (până la intersecţia cu str.E.Varga)- nr.1-39; 2-62
– strada Unirii
– strada Mihai Viteazul
– strada Ecaterina Varga


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

PROGRAM FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE UMOR – Aiud 2024, ediția a XX-a , sub patronajul maestrului ȘTEFAN POPA POPA’S

Unirea Ziarul

Publicat

în

PROGRAM FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE UMOR – Aiud 2024, ediția a XX-a, sub patronajul maestrului ȘTEFAN POPA POPA’S Astăzi începe la Aiud Festivalul Internațional de Umor, care ca va avea loc, la această ediție sub patronajul maestrului Ștefan Popa Popa`s Program Festivalul Internațional de Umor Joi, 25 aprilie 2024, ora 16:00 Locul: Colegiul Național Bethlen Gábor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea