Rămâi conectat

Actualitate

Amenzi de până la 50.000 de lei pentru hotelurile și pensiunile ce prezintă informații false despre serviciile oferite turiștilor. PROIECT inițiat de Ministerul Economiei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Hotelurile, vilele și cabanele ce prezintă informații nereale în materialele de promovare, în oferte și pe propriile site-uri ar putea fi amendate de autorităti cu sume de până la 50.000 de lei, se arată într-un proiect de act normativ inițiat recent de Ministerul Economiei. Sancţiunea ar urma să se aplice şi agenţiilor de turism ce recurg la această practică.

Structurile de primire turistica si agentiile de turism ar putea primi amenzi drastice daca prezinta informatii nereale in materialele de promovare, in oferte, pe firme si pe site-urile proprii, conform proiectului Legii turismului care a fost lansat recent in dezbatere publica de Ministerul Economiei, Comertului si Turismului. Mai exact, prezentarea de informatii false ar putea fi sanctionata de autoritati cu sume cuprinse intre 10.000 si 50.000 de lei.

Potrivit documentului, va fi considerata structura de primire turistica „orice constructie si/sau amenajare destinata sau folosita pentru cazarea turistilor, servirii mesei pentru turisti, agrementului, transportului special destinat turistilor, tratamentului balnear si de recuperare pentru turisti, organizarii de conferinte si alte evenimente speciale, impreuna cu serviciile aferente”.

Printre structurile de primire turistica se numara hotelurile, motelurile, vilele, cabanele, campingurile, pensiunile, precum si restaurantele, barurile, cofetariile, cluburile, navele maritime si unitatile de tratament balnear.

Totodata, proiectul de lege prevede si alte contraventii pentru care se pot da amenzi substantiale, cum ar fi desfasurarea pe plaja a activitatilor turistice neautorizate (10.000-50.000 de lei), neintretinerea si neigienizarea zilnica a suprafetei de plaja inchiriate (10.000-30.000 de lei) si permiterea comertului ambulant pe plaja (5.000-10.000 de lei).

In expunerea de motive  a propunerii de act normativ, initiatorii arata ca, in prezent, nu exista o reglementare unitara a turismului autohton, astfel ca introducerea unei legi speciale este o masura necesara.

„In prezent, acest sector este reglementat printr-o ampla serie de acte normative de rang diferit, avand acelasi obiect si fiind reglementate de acte normative separate si distincte din punct de vedere juridic. (…) In concluzie, nu exista o reglementare unitara si sistematizata a domeniului turistic, care sa constituie cadrul general de reglementare a activitatilor, serviciilor si produselor de turism, de management durabil al resurselor turistice si care sa instituie principiile directoare in acest domeniu. Prin urmare, se impune unificarea reglementarilor in materie pentru ca sectorul turismului sa dispuna de o legislatie mai durabila si de un rang juridic superior”, este explicat in documentul mentionat.

Turistii vor primi informatii din centrele speciale locale

Desi in momentul de fata Ordonanta Guvernului nr. 58/1998 prevede ca, in localitatile turistice, consiliile locale si judetene pot sa organizeze centre de informare turistica, nu sunt oferite si alte indicatii.

Astfel, in proiectul legii turismului scrie ca „autoritatile administratiei publice locale organizeaza centre de informare si promovare turistica la nivelul fiecarei statiuni turistice si la nivelul fiecarei localitati cu potential turistic”.

Prin intermediul acestor centre, turistii vor primi materiale de informare, in romana si cel putin intr-o limba de circulatie internationala, care sa includa:

– informatii asupra ofertei, atractiilor si obiectivelor turistice locale, regionale sau nationale, dupa caz;

– informatii privind caile de acces spre obiectivele turistice sau alte atractii turistice;

– date istorice, geografice, sociale cu privire la localitatea, regiunea sau statiunea turistica;

– oferta locala de cazare;

– informatii utile in caz de urgente;

– informatii cu privire la autoritatile competente in solutionarea reclamatiilor legate de furnizarea serviciilor turistice;

– imagini ale obiectivelor turistice si alte informatii care pot contribui la promovarea potentialului turistic local, regional sau national, dupa caz.

Autoritatile locale vor fi nevoite, de asemenea, sa semnalizeze corespunzator obiectivele si traseele turistice existente pe teritoriul localitatii. Totodata, acestea vor trebui sa sprijine si sa favorizeze activitatea turistica prin intretinerea curateniei, a infrastructurii locale, a spatiilor verzi, a semnalizarilor si a aspectului general al statiunii.

Prevederile prezentate nu se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, proiectul de lege trebuie sa fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidential si publicat in Monitorul Oficial.

 sursa:avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea