Rămâi conectat

Actualitate

Amânare în dosarul Batthyaneum: profesorul Buzogany Desideriu a cerut timp pentru formularea obiecțiilor la traducerea testamentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea de Apel Alba Iulia a amânat pentru data de 13 septembrie 2017 judecarea dosarului în care Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia solicită anularea unei decizii prin care i s-a respins cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum.

Amânarea a fost solicitată atât de reprezentantul Bibliotecii Naționale a României, cât și de profesorul Buzogany Desideriu, cel care a realizat traducerea testamenului lăsat de Episcopul Batthyány Ignác, în calitate de expert al instituției religioase.

Profesorul de la Universitatea ”Babeș Bolyai” din Cluj Napoca a mai cerut un termen de câteva săptămâni pentru a putea prezenta punctul său de vedere cu privire la traducerea formulată de celălat expert  – prof. Aurel Pop (rectorul Universității din Cluj), propus de către reprezentanții Bibliotecii Naționale, administratorul Bibliotecii Batthyaneum. Curtea de Apel Alba Iulia a constatat la un termen anterior ”contradicții majore” între cele două traduceri și a solicitat fiecăruia dintre cei doi experți să exprime puncte de vedere în legătură cu traducerea celuilalt. Până în prezent, doar Aurel Pop a răspuns solicitării instanței de judecată. O altă ”restanță” cu privire la solicitările completului se referă la prezentarea de către Biblioteca Națională a unei copii după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

Arhiepiscopia Romano-Catolică solicită la Curtea de Apel Alba Iulia anularea unei decizii din noiembrie 2015 prin care Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobiliare care au aparţinut cultelor religioase din România a respins cererea acesteia de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum, precum şi a bunurilor mobile, pe motiv că aceasta nu a făcut dovada dreptului de proprietate asupra clădirii la data preluării acesteia de către statul român. Reprezentanţii Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia au depus la dosar o copie după testamentul contelui Ignatius Batthyany în limba latină, documentul fiind proba principală pe baza căreia instanţa va decide cu privire la proprietatea instituţiei din Alba Iulia, motiv pentru care s-au solicitat specialişti în limba latină care să îl traducă. Instanţa a mai cerut Bibliotecii Naţionale depunerea la dosar şi a unei copii după inventarul bunurilor mobile care au fost preluate de Statul Român de la Fundaţia Batthyaneum.

Biblioteca Naţională a României este actualul administrator al Bibliotecii Batthyaneum, atât în ceea ce priveşte clădirea cât şi colecţiile pe care le deţine. Disputa juridică dintre Statul Român şi Arhiepiscopia Romano-Catolică datează de 18 ani. În 1998, Guvernul de atunci emitea o ordonanţă de urgenţă prin care se aproba cererea de retrocedare a Bibliotecii Batthyaneum şi a Institutul Astrologic, formulată de către „comunitatea maghiară din România” pentru Episcopia Romano-Catolică. Deşi a devenit lege, ordonanţa respectivă nu a fost pusă niciodată în aplicare.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea