Rămâi conectat

Politică Administrație

Alexandru Pereș: Care este strategia Ministerului Economiei privind viitorul mineritului de neferoase?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Întrebare adresată ministrului Mihai Tudose

Domnule Ministru,

La sfârşitul anului trecut, domnul ministru Constantin Niţă îşi manifesta intenţia ca SC Cupru Min SA Abrud să fie inclusă într-o companie naţională a cuprului, alături de Minvest SA Deva şi SC Moldomin SA Moldova Nouă.

Noua companie urma să investească şi într-o uzină metalurgică de prelucrare a concentratului de cupru! Insă, acest proiect de fuziune nu garantează beneficii nici economiei naţionale, dar nici societăţii Cupru Min SA Abrud, singura viabilă, întrucât Minvest SA Deva nu mai deţine unităţi de exploatare a minereului de cupru, iar SC Moldomin SA Moldova Nouă este în faliment. Pentru a se începe activitatea în această nouă societate este necesar şi un capital substanţial pe care încă nu îl avem. Pe de altă parte, la SC Moldomin SA Moldova Nouă mai există şi alte probleme cu impact puternic economic încă nerezolvate:

– cea de mediu pe care autorităţile sârbeşti au reclamat-o forurilor UE;
– datoria substanţială către ANAF;
– privatizarea din anul 2012 cu compania Mineco AG din Elveţia, care încă nu este clarificată.

Domnule Ministru,

Înființarea noii companii naționale a cuprului ar genera efecte negative financiare şi în activitatea SC Cupru Min SA Abrud, aflată deja la limita profitului. De aceea, as dori să vă întreb: care este decizia ministerului pe care îl coordonaţi, în ceea ce priveşte mineritul, intenţiile de unificare a celor trei societăţi miniere, precum şi o posibilă reapariţie a metalurgiei cuprului în România?

Solicit răspuns scris.

Cu stimă,

Alexandru PEREȘ, senator PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea