Rămâi conectat

Ştirea zilei

Albaiulienii au istorie, au cu ce se mândri: Imagini „de poveste” din Cetatea Alba Carolina

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Alba Iulia, un oraş cât o istorie întreagă. Cetatea istorică a Alba Iuliei a devenit în ultima vreme „o muză” pentru mulţi fotografi amatori sau profesionişti, asta spre bucuria tuturor albaiulienilor, şi nu numai, care se pot mândri, fără nicio lipsă de modestie,  că au cea mai frumoasă Cetate din România. Pentru că fotografiile au un rol foarte important în istorie, viziunea şi inspiraţia acestora evidenţiind şi dând naştere a sute de mii de poveşti care nu vor muri niciodată, am făcut o selecţie de imagini inedite care cu siguranţă vă vor răsfăţa privirile „însetate” de frumos.

 Apoulon – Apulum – Bălgrad – Alba Iulia, o cetate, un oraş, o capitală, un simbol al daco-romanităţii şi românităţii de peste 2000 de ani.

 Oraşul intrării triumfătoare a marelui voievod Mihai Viteazul şi al primei Uniri a Ţărilor Române de la 1600 dar şi al Golgotei martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei de la 1784-1785. Oraşul simbol al Marii Uniri a tuturor românilor de la 1918 şi al Încoronării Regelui Ferdinand I de la 1922.

 Un oraş ce a fost capitala Transilvaniei, vreme de aproape 1000 de ani! Un oraş cât o istorie întreagă!! O adevărată Mecca a tuturor românilor!!! Mai că nu are „rival” în lumea întreagă… Acesta este minunatul oraş-cetate cu care albaiulienii se pot astăzi mândri, fără niuciun fel de falsă modestie. Istoria bogată, patrimoniul istorico-cultural lăsate de înaintaşii noştri reprezintă o bogăţie fără seamăn pentru noi toţi, dar în acelaşi timp ne şi obligă să-i adăugăm noi valenţe cultural-edilitare şi să le transmitem mai departe… urmaşilor, urmaşilor noştri. Ceea ce, din fericire, în ultimii ani s-a şi întâmplat.

 Un vis, o idee, o administraţie lucidă, un parteneriat public-privat, un proiect bine gândit, la timpul oportun, au făcut din Cetatea Alba Iuliei o adevărată „perlă” a turismului din România. Dovada, miile de turişti ce au vizitat-o în ultimii ani de când s-a restaurat şi a devenit mai vie ca niciodată. Spunem vie, deoarece după cum bine ştiţi sau aţi aflat, cel puţin în ultimii doi ani, Piaţa Cetăţii, dar şi întregul edificiu istoric au devenit scene aproape săptămânale ale unor mari festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, film, teatru, divertisment, scenete istorice etc. Transformările sunt evidente şi trebuie să continue.

 Dar, destul cu vorba…cu cuvintele. Mult mai bine, cu siguranţă, „vorbesc” de la sine imaginile „de poveste” surprinse de fotografi profesionişti, pe care vi le prezentăm mai jos şi care sperăm să vă convingă de „arta frumosului” developată din minunata Cetate Alba Carolina.  Surprinsă recent  în imagini inedite de fotografi profesionişti, ea pare mai gătită „decât o mireasă”, fiind pregătită să-şi primească oaspeţii din ţară şi de peste hotare.

 Sursa foto Facebook: Romulus Oprişcan, Municipiul Alba Iulia, Alessia Marinescu

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea