// ViewContent // Track key page views (ex: product page, landing page or article) fbq('track', 'ViewContent'); // Search // Track searches on your website (ex. product searches) fbq('track', 'Search');

Albaiulienii au istorie, au cu ce se mândri: Imagini „de poveste” din Cetatea Alba Carolina

Alba Iulia, un oraş cât o istorie întreagă. Cetatea istorică a Alba Iuliei a devenit în ultima vreme „o muză” pentru mulţi fotografi amatori sau profesionişti, asta spre bucuria tuturor albaiulienilor, şi nu numai, care se pot mândri, fără nicio lipsă de modestie,  că au cea mai frumoasă Cetate din România. Pentru că fotografiile au un rol foarte important în istorie, viziunea şi inspiraţia acestora evidenţiind şi dând naştere a sute de mii de poveşti care nu vor muri niciodată, am făcut o selecţie de imagini inedite care cu siguranţă vă vor răsfăţa privirile „însetate” de frumos.

 Apoulon – Apulum – Bălgrad – Alba Iulia, o cetate, un oraş, o capitală, un simbol al daco-romanităţii şi românităţii de peste 2000 de ani.

 Oraşul intrării triumfătoare a marelui voievod Mihai Viteazul şi al primei Uniri a Ţărilor Române de la 1600 dar şi al Golgotei martirilor Horea, Cloşca şi Crişan, conducătorii Răscoalei de la 1784-1785. Oraşul simbol al Marii Uniri a tuturor românilor de la 1918 şi al Încoronării Regelui Ferdinand I de la 1922.

 Un oraş ce a fost capitala Transilvaniei, vreme de aproape 1000 de ani! Un oraş cât o istorie întreagă!! O adevărată Mecca a tuturor românilor!!! Mai că nu are „rival” în lumea întreagă… Acesta este minunatul oraş-cetate cu care albaiulienii se pot astăzi mândri, fără niuciun fel de falsă modestie. Istoria bogată, patrimoniul istorico-cultural lăsate de înaintaşii noştri reprezintă o bogăţie fără seamăn pentru noi toţi, dar în acelaşi timp ne şi obligă să-i adăugăm noi valenţe cultural-edilitare şi să le transmitem mai departe… urmaşilor, urmaşilor noştri. Ceea ce, din fericire, în ultimii ani s-a şi întâmplat.

 Un vis, o idee, o administraţie lucidă, un parteneriat public-privat, un proiect bine gândit, la timpul oportun, au făcut din Cetatea Alba Iuliei o adevărată „perlă” a turismului din România. Dovada, miile de turişti ce au vizitat-o în ultimii ani de când s-a restaurat şi a devenit mai vie ca niciodată. Spunem vie, deoarece după cum bine ştiţi sau aţi aflat, cel puţin în ultimii doi ani, Piaţa Cetăţii, dar şi întregul edificiu istoric au devenit scene aproape săptămânale ale unor mari festivaluri naţionale şi internaţionale de muzică, film, teatru, divertisment, scenete istorice etc. Transformările sunt evidente şi trebuie să continue.

 Dar, destul cu vorba…cu cuvintele. Mult mai bine, cu siguranţă, „vorbesc” de la sine imaginile „de poveste” surprinse de fotografi profesionişti, pe care vi le prezentăm mai jos şi care sperăm să vă convingă de „arta frumosului” developată din minunata Cetate Alba Carolina.  Surprinsă recent  în imagini inedite de fotografi profesionişti, ea pare mai gătită „decât o mireasă”, fiind pregătită să-şi primească oaspeţii din ţară şi de peste hotare.

 Sursa foto Facebook: Romulus Oprişcan, Municipiul Alba Iulia, Alessia Marinescu

 

Alexandra MATEȘ

Email: ale_mates@yahoo.com
Tel: 0722.661.325

12 Răspunsuri la Albaiulienii au istorie, au cu ce se mândri: Imagini „de poveste” din Cetatea Alba Carolina

 1. Gabi 21.08.2013 la 2:14

  Alba-iulia e intradevar un centru producator de istorie si are probabil una din cele mai frumoase fortificatii din Europa. Dar prima unire nu a fost la 1600 a fost in 1595. Sigismund Batory a fost primul unificator Prin eliminea lui Aron Pumnu de la tronul Moldovei si inlocuirea lui cu Rasvan I , de altfel primul conducator de tara- tigan din istorie -vezi mai tarziu Rasvan si Vidra de pe B.P.Hasdeu . Sigismund Batory un ardelean de’a nost’.

  • Numitor 21.08.2013 la 14:06

   Trebuia sa faci tu pe desteptu! Ia vezi, daca tot o iei pe directia asta, ce e cu Castaldo.

 2. matahala 21.08.2013 la 8:33

  alba iulia NU a fost capitala Transilvaniei „vreme de aproape 1000 de ani” asa cum se scrie in articol. Putina cultura generala nu strica chiar si pentru o domnisoara draguta ca Alexandra Mates.

  In a doilea rand, asa zisa piata a cetatii este un kitsch ordinar. Faptul ca se desfasoara acolo din cand in cand niste spectacole nu justifica distrugerea parcului Custozza care era parte din ansamblul istoric al Salii Unirii, fiind de fapt gradina Casinei Militare (Sala Unirii), cladirea si parcul fiind ansamblu unitar

  In al treilea rand, avalansa de spectacole (multe din ele aflate doar la periferia culturii) nu schimba cu nimic statutul orasului. Oras mort, fara perspective pentru tineri, un oras care se sufoca incet incet nu numai sub praf ci si sub amortirea morala si ruina economica.
  Altfel spus, albaiulienii sant ametiti doar cu circ, painea lipsind…..

  Parafrazand titlul articolului, putem spune ca „Albaiulienii au istorie…dar nu au prezent si nici viitor”

  • Carcotasul 21.08.2013 la 12:07

   I-a mai dute ma in mata, sa-ti versi veninul in alta parte, gillipolla!

 3. dolfi 21.08.2013 la 9:28

  Mai ales somerii, cei fara loc de munca sau cei umiliti pe salarii de mizerie la firmele de partid! ei se mandresc in fiecare zi. Invoca pe D-zeu si Sfintii, si mai ales fac referire la activitatea si organele de reproducere.
  Tinerii din oras, daca nu sunt copii lui „mamica si taticul” n-au perspective, decat sa lucreze sub pregatirea lor pe un salar de mizerie. Dar se pot mandri cu cetatea si cu pavajele ei apoi cu defrisarea de pe valea popii, si cu cate si mai cate! Important e ca se pot mandri!

 4. Ioan 21.08.2013 la 9:49

  inca mai comenteaza frustratii… cu oameni ca voi nu s ar fi putut cladi America… sunteti cei care asteptati sa va dea statul tot si voi sa nu faceti nimic… un singur lucru puteti face, abtineti-va a va mai pune aberatiile mintii voastre puturoase la vedere…. daca viata voastra e un esec nu este din vina Alba Iuliei sau a nimanui, voi sunteti niste plangaciosi inacapabili sa faceti ceva ptr voi…. mergeti dracului si lucrati in alt oras/alta tara dar nu va mai plangeti ca niste copii rasfatati ce vor totul pe tava

  • matahala 21.08.2013 la 10:09

   inca un incult, individul care semneaza cu numele de IOAN, probabil un semidoct care sparge seminte incalzit la vederea nimfelor dace.
   Acest individ, blogger ratat, nu pricepe nimic din ceea ce il inconjoara. Pentru el esarfa rosie care ii este fluturata in fata (orice asemanare intre Ioan si un taur este pur intimplatoare) reprezinta esenta culturala. Cele doua trei carti citite in viata lui ii confera in fata oglinzii o aura de intelectual de rasa, un narcisiim gaunos care ii acopera originile pitecantropice. Un arici pogonici multumit de mediocritatea sa, un maimutoi in fundul gol care se viseaza rege, desi singura lui legatura cu trecutul este mentalitatea de iobag.
   Cu indivizi ca Ioan s-ar fi putut construi America. America de sud, continentul dictaturilor sangeroase, al traficului de droguri, al saraciei extreme, al mizeriei.
   Ma bucur ca exista Ioan. Cand vedem prostia lui revarsata ii apreciem mai bine pe cei care totusi gandesc.

 5. gadea si ciutacu 21.08.2013 la 10:26

  Stai linistit, Ioan e postacul de serviciu. El face ce stie mai bine, adica linge. Nu-l intereseaza pe el ca nu mai avem spatii verzi ca s-a pavat si prin padure, ca desi s-au bagat zeci de milioane de euro in pavele distrugandu-se parcuri, „afluxul” de turisti se lasa asteptat si in orice caz, veniturile din turism sunt minime, un exemplu ar fi ca gradul de ocupare in unitatile hoteliere e foarte scazut in judet si in municipiu. El e multumit si trebuie sa comenteze pozitiv ca nu ii arunca sefii osiciorul pt care se agita aici. Da, cetatea e frumoasa dar nu se justifica acele costuri imense de zeci de milioane de euro si defrisarile facute in tot orasul. Pavarea excesiva cu tot felul de modele de dale cu aspect modern este un kitch pt cine intelege asta si a mai vazut si altceva decat Alba, Cluj, Sibiu. Despre problemele legate de locurile de munca iar o sa sara postacii de servici in sus strigand ca nu este datoria primariei si a consiliului local crearea de locuri de munca. Iar cei care sunteti nemultumiti de defrisari mergeti tocmai pe deal sa va plimbati pe aleile pavate ale parcului dendrologic, nu conteaza cati ani aveti, ca unii au copii mici, ca e greu de ajuns pana acolo. Ne trebuie „consens”. Cine nu e cu noi e impotriva noastra…logica comunistilor.

  • gogu 21.08.2013 la 12:29

   Se pare ca acum „logica” comunistilor ati preluat-o voi astia din usl ,daca ai telecomanda iesi repede de pe haznale ca puti tot mai tare si da-i pastilele si agariciului de @matahala care de atata rahat mancat a inceput sa delireze.

 6. HH 21.08.2013 la 12:58

  PERIODIC HAVA & CO. TREBUIE PUPAT IN DOS !
  ALEXANDRA VREA SI EA BANI DE VACANTA !

 7. Costel* 21.08.2013 la 13:48

  Articol laudativ pentru Elis Pavaje si Principele Hava. Este normal aschia nu sare departe de butuc, seamana bine cu tatal si dumnealui mare prietenar cu Gateristul Olar & comp.

 8. Ioo 21.08.2013 la 16:53

  De cand dai nastere a ceva? Dai nastere la ceva, nu dai nastere a ceva, cum este scris in articol: ,,dând naştere a sute de mii de poveşti„.