Rămâi conectat

Sport

Albaiulianul Andrei Nana va participa la Campionatele Naționale de 24 de ore ale Franței

Ziarul Unirea

Publicat

în

Atletul american de origine romana Andrei Nana si sotia sa Claire Nana vor particpa pe 5-6 Mai la Openul de la Campinatele Nationale Franceze de 24 ore (24 Heurs de Brive). Andrei Nana a terminat pana in prezent 23 de competitii de 160+ kilometri sau 24 ore, incluzand de trei ori Spartathlonul in Grecia.

Andrei Nana01In lumea ultra-atletismului competitille sunt impartite in general in doua categorii: de timp si de distanta. Cele de distanta sunt de obicei competitii de la punctual A la punctual B acoperind distante mai mari decat traditionalul maraton. In general competitiile de la 100 de km in sus sunt considerate ultramaratone de catre majoritatea atletilor cu vechime. Ele pot fi de 100 km, 100 mile, si asa mai departe. Telul fiecarui atlet este sa termine/acopere distanta de la A la B intr-un timp cat mai scurt.

Competitiile de timp sunt organizate pe un curs mai mult sau mai putin circular, de obicei intre 400 metri (pe stadion) si 5 km. Vasta majoritate sunt organizate pe un circuit de in jur de 1 km. Dureaza de la 12 ore, 24 ore, 48 ore, 72 ore, 144 ore etc. Telul atletilor este sa alerge cat mai multi kilometri in timpul accordat (exemplu 24 ore). Campionatele Monidale si Europene sunt organizate in formatul de 24 ore care este cel mai popular si sunt demersuri ca aceasta distanta sa devina prima proba de ultra-atletism la jorcurile olimpice.

Fiecare tara care particpa la campionatele mondiale si europene de ultraatletism de obicei organizeaza un campionat national de 24 ore pentru a selectiona si ajuta atletii care vor face parte din echipa nationala. Chiar si daca o tara nu are posibiltatea de a organiza campionate nationale de 24 ore, atletii tarii respective pot participa la Open (prin invitatie) la campionatele altei tari. Atletii participand la Open vor fi clasificati separat de atletii participant in campionat, dar rezultatele vor fi omologate si recunoscute le nivel monidal.

Romania este singura tara din UE care nu are o echipa nationala de 24 ore si care desi invitata sa particpe la campionatele europene si mondiale a refuzat invitatia. In ultimii ani ultraatletismul si sporturile de anduranta au inceput sa fie din ce in ce mai cunoscute si in Romania cu atleti romani participand la competitii locale si internationale. Tarile vecine, Serbia, Polonia si in special Ungaria au echipe foarte puternice de ultraatletism concurand strans cu echiple foarte puternice ale Germaniei, Angliei, Italiei, Frantei, Finlandei, Danemarcei, etc. Internetul a facut mult mai usoara comunicarea intre atleti si marirea numarului de atleti interesati in ultraatletism.

Anul trecut Andrei Nana a inceput fara prea mult suces demersurile cu Federatia Romana de Atletism pentru a forma o echipa nationala, care sa participle la campionatele mondiale, dar continua sa comunice cu atletii romani, sa-i incurajeze si sa le ofere sfaturi de antrenament. El este organizatorul echipei nationale Americane de Spartatlon si organizatorul competitiei Icarus Florida UltraFest care ofera curse de 12, 24, 48, 72, si 144 ore in luna Noiembrie.

Pe langa copmetitia din Franta, anul acesta el va concura de asemenea la Vol State 500k, o competite de 500 kilometri in statul Tennessee in luna Iulie si la Spartathlon 246 km in Grecia in Septembrie.

Steagul Romaniei va fi prezent la Spartathlon anul acesta prin atletul Florin Ionita. Andrei are mare incredere in reusita lui Florin si ne-a declarat ca asteapta cu nerabdare sa vada tricolorul romanesc la linia de sosire. (V.N.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea