Rămâi conectat

Curier Județean

„Alba sub lumini de Oscar” – provocare pentru pasionaţii de fotografie şi film din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

*Premii în valoare de 6.500 de euro pentru cele mai bune fotografii şi filme

„Alba sub lumini de Oscar” este şi în acest an provocarea lansată iubitorilor de fotografie şi film din România de a descoperi potenţialul turistic extraordinar al judeţului Alba şi de a-l surprinde în instantanee sau scurtmetraje care în final vor fi premiate. În acest an valoarea premiilor este de 6.500 de euro,  iar premiile vor fi acordate pentru cele mai bune fotografii şi cele mai inspirate producţii de film scurt în care vor fi prezentate zone sau obiective turistice din Alba. Înscrierea tuturor celor care doresc să participe la work-shop-urile organizate în cadrul festivalului şi la concursurile de fotografie şi film este gratuită. Festivalul se desfăşoară timp de o săptămână în perioada 25  – 30 mai 2015, cursurile teoretice şi practice urmând a avea loc la Alba Iulia şi Jidvei.

asloEdiţia din 2015 a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” a fost îmbunătăţită prin introducerea unei secţiuni de film atât la partea de workshop-uri cât şi în cea de concurs. De asemenea evenimentului i-au fost adăugate două elemente de artă vizuală – o expoziţie de pictură semnată Daniel Prapone  din Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram.

Secţiunea FOTOGRAFIE a  festivalului cuprinde cursuri teoretice şi practice susţinute de lectori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional pe subiectele: fotografia arhitecturală – Marek Czarencki, fotografia de peisaj – Mihai Moiceanu, fotografia documentară – Cătălin Săvulescu, fotografie low light – Nicolae Cosniceru, lumina în fotografie – Cătălin Rudolf. Cursurile practice vor avea loc în Alba Iulia şi Jidvei. Fiecare concurent va participa cu fotografiile realizate la un concurs la care vor fi acordate trei premii în valoare de 2.000 de euro, 1.500 de euro şi 1.000 de euro.

Secţiunea FILM cuprinde cursuri teoretice şi practice pe subiecte precum  producţie de documentare, regie, sunet, iluminare, editare, iar lectori vor fi Thomas Diseth, Roxana Ardelean, Iulian Ioniţă, Cătălin Rudolf, Marius Moga (senior). Producţia finală trebuie să fie un scurtmetraj cu o durată de 1 – 5 minute despre atracţii turistice din Alba precum Alba Iulia, Cetatea Alba Carolina sau podgoriile de la Jidvei. Scopul cursurilor este ca în final cursanţii să înveţe cum se face un film documentar cu buget redus.

Premiul cel mare acordat la categoria „Film” este de 2.000 de euro, iar producţia câştigătoare va fi desemnată după o analiză profesionistă realizată de lectorilor care susţin în acest an cursurile de film.

„Alba sub lumini de Oscar” aduce în 2015 nume mari din domeniul fotografiei precum Marek Czarnecki care deţine numeroase premii pentru fotografie, iar în 2014 a obţinut Master of Photography cu un cadru tras la Vama Veche la VSLO 2013. O altă prezenţă valoroasă este Thomas Diseth deţinătorul unui premiu Emmy pentru un documentar realizat cu Disney Channel.

„Alba sub lumini de Oscar” este organizat de Asociaţia „Produs în Alba”  şi Asociaţia Visual Art şi se desfăşoară în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia, Consiliul Judeţean Alba şi  Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba. Sponsorul ediţiei din acest an este compania Jidvei, unul dintre cei mai mari producători de vinuri din România.

„După succesul înregistrat la prima ediţie a Festivalului „Alba sub lumini de Oscar” 2014, ne propunem să permanentizam acest eveniment. „Alba sub Lumini de Oscar”  NU este un festival pentru albaiulieni, este un eveniment cultural şi artistic care aduce Alba Iulia şi judeţul Alba în atenţia României! În acest an diversificăm conceptul si am introdus o secţiune de film atât la partea de workshop-uri cât şi în cea de concurs. De asemenea am adăugat evenimentului alte doua elemente de arta vizuală – o expoziţie de pictură semnata Daniel Prapone -Germania şi proiecţii de film din seria „În premieră” semnate de Carmen Avram” a spus directorul festivalului Cătălin Rudolf.

Înscrierile la cursurile practice şi teoretice din cadrul festivalului sunt GRATUITE, iar doritorii pot găsi detalii şi formularele de înscriere accesând linkurile: http://alba.vslo.ro/ sau https://www.facebook.com/pages/Alba-Sub-Lumini-de-Oscar/833098586716948

„Alba sub lumini de Oscar” a debutat în 2014 în organizarea asociaţiilor „Produs în Alba” şi „Visual Art” fiind  varianta transilvăneană a celui mai mare festival de fotografie din România – „Vama sub lumini de Oscar”. În perioada 28 iulie – 1 august 2014, 84 de pasionaţi de fotografie  ( 66 de concurenţi, 5 lectori, un invitat special şi o echipa formata din 12 organizatori) din întreaga ţară s-au întâlnit la Alba Iulia la prima ediţie a festivalului. Scopul declarat şi atins al evenimentului a fost promovarea judeţului Alba şi a municipiului Alba Iulia ca destinaţii turistice de excelenţă dar şi realizarea unui portofoliu de fotografii de înalta calitate tehnică şi artistică ce vor putea fi utilizate cu titlu gratuit pentru promovare turistică.

Pentru participanţi au fost programate cursuri gratuite cu lectori acreditaţi şi fotografi profesionişti. Pe lista celor care au predat secretele fotografiei profesionale amintim invitatul special al festivalului Marek Czarnecki -multiplu câştigător al “British Professional Photography Award” (echivalentul Oscarului pentru fotografie), Cătălin Săvulescu, Vlad Eftenie- câştigătorul de anul acesta al Sony World Photography, Cosmin Someşan şi Cătălin Rudolf, care au fost şi membri ai juriului.

Din cele 5 zile de festival, Alba Iulia s-a aflat in vizorul teleobiectivelor timp de 3 zile iar 2 zile au fost alocate activităţilor din cadrul Festivalului Şureanu, fotografii şi organizatorii deplasându-se în acest scop în zona Poarta Raiului – Şureanu.

– Comunicat de presă –


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea