Rămâi conectat

Sport

Alba, la putere în fotbalul românesc! În Liga a 3-a, judeţul nostru, în fruntea topului reprezentantelor în viitoarea stagiune!

Dan HENEGAR

Publicat

în

În viitoarea ediţie, 2017-2018, a fotbalului românesc, Alba va fi un pol important pe harta „sportului rege” din ţară, un record naţional al ultimelor decenii fiind stabilit prin cele şase promovări consecutive în Liga a 3-a!

Astfel, în primele trei eşaloane, dacă nu vom consemna retrageri, dintre cele 110 echipe (14 în Liga 1, 20 în Liga a 2-a, respectiv 5 serii de 16 echipe în Liga a 3-a), judeţul Alba se regăseşte la loc de cinste, cu cinci reprezentante la startul eşalonului terţ! Metalurgistul Cugir, Industria Galda de Jos, Performanţa Ighiu, Unirea Alba Iulia şi Şurianu Sebeş ar trebui ca la toamnă să activeze în al treilea eşalon, cu amendamentul că formaţia din „Arini” aşteaptă sprijin de la autorităţile locale pentru a nu avea soarta Mureşului Vinţu de Jos în 2016, care după promovare a abandonat prezenţa în Liga a 3-a. Acum aşteptăm vara viitoare, când nădăjduim să accedem pe a doua scenă, Metalurgistul Cugir şi Performanţa Ighiu anunţându-şi intenţiile de promovare! Cert este că dacă vor fi repartizate, sau nu, în aceeaşi serie, „albanezele” vor avea un cuvânt extrem de greu de spus în peisajul fotbalului din Transilvania.

*Topul naţional, Alba în prim-plan

O analiză la nivelul celor trei eşaloane relevă următorul top, ca şi număr de echipe: 1. Ilfov – 11 participante (două în Liga 1, patru în Liga a 2-a şi 5 în Liga a 3-a), 2. Timiş – 7 participante (una în Liga 1, două în Liga a 2-a, 4 în Liga a 3-a), 3. Bucureşti – 6 participante (trei în Liga 1, una în Liga a 2-a, două în Liga a 3-a), 4. Cluj – 6 reprezentante (una în Liga 1 şi 5 în Liga a 3-a), 5. Alba (toate în Liga a 3-a) şi Sibiu (una Liga 1, una Liga a 2-a, 3 în Liga a 3-a), 6. Argeş, Călăraşi, Arad, Constanţa şi Galaţi – 4 reprezentante. La polul opus al ierarhiei, cu zero (0) reprezentante sunt 4 judeţe: Bistriţa-Năsăud, Vîlcea, Mehedinţi şi Vaslui, conform articolului publicat de Gazeta Sporturilor!

*Liga a 3-a, Alba – pe podium

Dacă restrângem analiza la nivelul Ligii a 3-a, avem un alt element remarcabil, cu Alba pe podiumul competiţiilor, ca şi număr de participante. Doar trei judeţe vor avea în ediţia viitoare câte 5 formaţii în Liga a 3-a, cu amendamentul că în Cluj şi Ilfov activează echipe „satelit” din primele două eşaloane, ce au fost primite fără a promova. Judeţul nostru este la loc de cinste, alături de Ilfov (Concordia II, Viitorul Domneşti, FC Voluntari II, Gloria Popeşti-Leordeni şi CS Tunari) şi Cluj (Sănătatea Cluj, Universitatea Cluj, Unirea Dej, Unirea Jucu şi CFR Cluj II), depăşind alte judeţe mult mai potente financiar, cum ar fi de pildă Timiş – cu 4 echipe (ACS Poli II, ACS Ghiroda, Millenium Giarmata şi CSM Lugoj)!

*Hiatus în 2013, record în 2003!

Alba a trecut de la agonie la extaz în ultimele decenii. Astfel, în 2013, în prima jumătate de an, Alba nu exista pe hartă, după retragerea Unirii Alba Iulia din Liga a 2-a şi mutarea Europei Alba Iulia la Chişineu Criş (Arad)! Abia în vara acelui an, Metalurgistul Cugir a promovat în Liga a 3-a. Cum s-a ajuns aici? Foarte simplu, acum se culeg roadele acelui parteneriat dintre AJF Alba şi Consiliul Judeţean Alba, iniţiat în mandatul lui Sorin Corpodean, prin care timp de 7 ani a fost sprijinit fotbalul amator din judeţ!

Recordul judeţului a fost înregistrat în 2003-2004, o veritabilă piramidă, cu 8 reprezentante în toate cele trei eşaloane competiţionale: Unirea Alba Iulia (Divizia A), Minaur Zlatna (Divizia B), CF Cugir, Inter Blaj, CS Ocna Mureş, Kozara Vinţu de Jos, Hârtia Petreşti şi Cuprirom Abrud (toate în Seria a 7-a a Diviziei C) – atunci al treilea eşalon avea 9 serii a câte 14 echipe, deci mult mai multe combatante.

De atunci, de mai bine de un deceniu, Alba nu a avut niciodată mai mult de 4 reprezentante în Liga a 3-a, exceptând ediţiile 2004-2005 (Soda Ocna Mureş, Metalul Aiud, Inter Blaj, Hârtia Petreşti – a abandonat), 2005-2006 (Soda Ocna Mureş, CSM Sebeş, Inter Blaj şi Metalul Aiud) şi ultima, 2016-2017 (Metalurgistul Cugir, Industria Galda, Performanţa Ighiu, Unirea Alba Iulia)!

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Volei Alba Blaj, în semifinalele Diviziei A1

Dan HENEGAR

Publicat

în

Calificare în semifinalele Diviziei A1 pentru Volei Alba Blaj Volei Alba Blaj a câștigat seria cu Dinamo București în minimum de seturi și s-a calificat în semifinalele Diviziei A1 la volei feminin. După 3-1, la Blaj, campioana în exercițiu s-a impus cu 3-0 (28-26, 25-21, 25-21) în disputa din Capitală cu Dinamo. În primul parțial, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea