Rămâi conectat

Politică Administrație

Alba Iulia vizează achiziționarea unui autobuz electric. ALEA şi partenerii pun ”cheia” e-mobilităţii la dispoziția municipiului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Marți, la Alba Iulia, Agenția Locală a Energiei Alba a organizat workshop-ul de prezentare a rezultatelor proiectului ”EMOBILITY WORKS”, finanțat prin programul ”Energie Inteligentă pentru Europa”, derulat în perioada martie 2014 – august 2016, în nouă țări europene: Austria, Estonia, Italia, Finlanda, Germania, Grecia, România, Slovenia, Spania.

ALEA01Acesta a vizat dezvoltarea pe deplin a potențialului în domeniul e-mobilității în municipalități și întreprinderi europene. În total, partenerii proiectului au dezvoltat și finalizat 30 de planuri de acțiune pentru e-mobilitate, împreună cu municipalitățile participante și au consultat peste 170 de întreprinderi.

Ca urmare, achiziționarea a mai multe de 400 de e-vehicule și a peste 120 de stații de încărcare a fost declanșată. În cadrul proiectului ”EMOBILITY WORKS”, în România au fost identificate patru municipalități angajate în ceea ce privește mobilitatea durabilă: Bistrița, Ploiești, Baia Mare și Alba Iulia. La noi, mai dornici fiind să lansăm acțiuni legate de turism, s-a creat infrastructura pentru închirierea e-vehiculelor în interiorul zonei turistice, iar pe viitor, se are în vedere achiziționarea de autobuze electrice (având în vedere că axa POR 4.1, pe fonduri europene, asigură finanțarea în acest sens) și instalarea mai multor stații de încărcare, care să fie conectate la panourile fotovoltaice existente.

Astfel, energia electrică pentru e-vehicule va fi 100% din producția locală de energie regenerabilă. Florin Andronescu, directorul ALEA (Agenția Locală a Energiei Alba), a precizat următoarele: ”Acest proiect și-a propus, în nouă țări europene, pe noi ne interesează, sigur, România, promovarea și introducerea vehiculelor electrice la nivelul urban, atât în cadrul administrațiilor publice ale municipalităților, dar și în cadrul unor companii care există în aceste orașe. Energia electrică pentru aceste vehicule provine din surse regenerabile, ceea ce duce nu doar la reducerea noxelor, ci și a poluării fonice. Vreau să cred că, în anii următori, lucrurile se vor schimba, urmând planul de mobilitate urbană durabilă conceput”.

Reprezentând Primăria Alba Iulia, viceprimarul Gabriel Pleșa a salutat la rândul său proiectul ”EMOBILITY WORKS” și a apreciat că: ”Viitorul este al vehiculului electric. Vom rezolva multe probleme pe plan național și mondial cu ajutorul lui, și mă refer aici la bătălia pentru resurse. Dacă vom reuși să nu mai depindem de carburanți, viața va fi mai bună pentru toți. Din punctul de vedere al municipalității Alba Iulia, știți foarte bine că prioritatea noastră a fost și este creșterea numărului de persoane care vizitează municipiul, iar acest lucru se poate realiza cu atât mai ușor cu cât vom reuși să avem mai repede un oraș cu mai puține noxe, cu un transport în comun făcut, preponderent, folosind autobuze electrice. Ne-am propus și nu este un secret să achiziționăm primului autovehicul electric la Primăria Alba Iulia. Vom vedea pentru ce serviciu, poate la Poliția Locală, avem destulă nevoie acolo. Sperăm ca în maximum un an de zile să realizăm acest lucru. Sunt discuții avansate și cu operatorul de transport în comun pentru achiziționarea unui autobuz electric”. După workshop-ul la care au luat parte atât reprezentanți ai principalilor actori din domeniul e-mobilității la nivel național și local, respectiv ”Asociația pentru promovarea vehiculelor electrice în România”, ALEA, MyEcoBike cât și oficialități județene și locale, participanții au avut parte și de un Drive Test, cu câteva dintre e-vehicule puse la dispoziție de cei de la MyEcoBike.

[nggallery id=2557]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Peste 39 de milioane de lei, prin Programul „Anghel Saligny”, pentru zona Arex din Alba Iulia: Rețeaua de apă și canal, introdusă pe 9 din 11 străzi ce străbat cartierul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Peste 39 de milioane de lei, prin Programul „Anghel Saligny”, pentru zona Arex din Alba Iulia: Rețeaua de apă și canal, introdusă pe 9 din 11 străzi ce străbat cartierul Peste 39 de milioane de lei, prin Programul „Anghel Saligny”, pentru zona Arex din Alba Iulia: Rețeaua de apă și canal a fost deja introdusă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea