Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia – „şcoală” de antreprenoriat. Patru antreprenori din judeţul Alba şi-au vândut business-ul în ultimii doi ani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Raul Ciurtin (Albalact), Levente Hugo Bara (Supremia Group), Ioan Tecar (Pehart Tec) şi Ioan Istrate (Alpin 57 Lux) au construit în judeţul Alba patru dintre cele mai puternice companii antreprenoriale din România, afaceri cu care s-au aşezat în ultimul an la masa negocierilor, devenind în urma exiturilor parţiale sau totale mai bogaţi cu zeci de milioane de euro.

Ioan Tecar a atras fondul de investiţii Abris Capital în acţionariatul Pehart Tec, Ioan Istrate a cedat controlul producătorului de îngheţată Alpin 57 Lux  către un grup din Letonia, în timp ce Albalact s-a predat către gigantul francez Lactalis.

Levente Hugo Bara este al patrulea antreprenor din Alba care a anunţat în prima parte a acestui an  că a vândut, respectiv producătorul de ingrediente Supremia Grup, cu afaceri de 52 mil. euro, către grupul Solina din Franţa.

Cele mai mari zece companii antreprenoriale din judeţul Alba au împreună afaceri de 2 miliarde de lei, toate sunt pe profit, iar businessul lor reprezintă 15% din cifra de afaceri totală a celor aproape 11.000 de companii din judeţ. „Companiile naţionale cred că vor avea şanse în măsura în care o să încerce să devină companii regionale.  Brandurile se construiesc foarte greu şi de aceea este păcat că uneori renunţarea este foarte uşoară. Încă nu apreciem adevărata valoare a unui brand crescut pe termen lung.

Din păcate, Albalact şi alte companii de talie medie sau chiar mare nu vor putea să menţină rata de creştere susţinută. Poziţia câştigată cu greu pe piaţă va fi extrem de complicat de susţinut.

Două dintre cele mai mari companii din Alba, Transavia şi Albalact, sunt lideri pe pieţele pe care activează (carne de pasăre şi lactate), iar fabricile celor două firme se află în aceeaşi localitate – Oiejdea, o comună situată la câţiva kilometri de Alba-Iulia. Dacă Transavia, afacerea fondată de Ioan Popa, este lider pe o piaţă dominată încă de companii antreprenoriale, Albalactul construit de Raul Ciurtin s-a impus într-o industrie în care s-a bătut cu multinaţionale precum Danone, FrieslandCampina sau Lactalis.

Iar ascensiunea producătorului care deţine mărcile Zuzu, Fulga sau Rarăul a adus pe masa familiei Ciurtin şi a fondului de investiţii RC2 (acţionar în Albalact) o ofertă din partea grupului francez Lactalis, actualul proprietar al companiei.

Ca dimensiune a businessului, Alba este un judeţ din eşalonul doi în economia locală (companiile au avut afaceri de 14 mld. lei, faţă de 42 mld. lei cât are vecinul Cluj). Este un judeţ care a atras atât investiţii străine – austriecii din industria lemnului (Holzindustrie, Kronospan), Bosch sau Daimler –,  cât şi câteva dintre cele mai mari proiecte antreprenoriale din producţie. Judeţul din centrul Transilvaniei are însă companii antreprenoriale puternice şi în construcţii, per total antreprenorii generând 60% din cifra de afaceri totală din judeţ, respectiv 8,4 mld. lei (în jur de 2 mld. euro).

Sursa: zf.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (desființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba!

Unirea Ziarul

Publicat

în

Alegeri locale 2024: BEC a ANULAT (desființat), ca NELEGALE constituirea birourilor electorale din județul Alba! Biroul Electoral Central a deființat astăzi, prin hotărârea nr. 34, constituirea Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 1 Alba și a birourilor de circumscripție municipale, orășenești și comunale din Județul Alba. Practic întreaga procedură de constituire a birourilor electoarele din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea