Rămâi conectat

Actualitate

Alba Iulia la concurenţă cu Vasluiul în topul oraşelor unde oamenii nu vor să se mute. Smart city-ul nu este deloc atractiv pentru români

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Majoritatea romanilor care se gândesc să se mute spun că ar prefera să rămână în ţară decât să emigreze, o schimbare de paradigma spre deosebire de anii precedenţi, arată un raport realizat de Banca Mondială. În top 10 oraşe în care românii nu ar vrea sa se mute, faţa municipiului Alba Iulia este luată doar de Vaslui.

Se pare că smart city-ul nostru nu este deloc atractiv pentru românii interesaţi să se mute. Raportul arată că românii care aleg să îşi schimbe domiciliul fac acest lucru din motive personale (căsătorie), pentru a-şi schimba locul de muncă, sau pentru a-şi desfăşura studiile.

Dintre cei care vor să rămână în ţară, cei mai mulţi îşi doresc să se mute în Bucureşti – pentru un loc de munca mai bun, sau în Cluj-Napoca, pentru condiţiile de viaţă superioare.

Aproximativ 18% (reprezentativi pentru 3,6 milioane de persoane) dintre participanţii la un sondaj al Băncii Mondiale au declarat că îşi doresc să se mute din actuala localitate în următorii cinci ani. Dintre aceştia, 66,5% au spus că ar prefera să rămână în România, iar restul au indicat că s-ar muta mai degrabă în afara ţării. Din perspectiva teritorială, majoritatea celor din vestul ţării vor să plece în străinătate, în vreme ce românii mai apropiaţi de Bucureşti preferă să rămână în ţară.

În top 10 oraşe în care românii ar vrea să se mute au mai intrat şi Braşov, Constanţa, Sibiu, Iaşi, Oradea, Suceava şi Târgu-Mureş. De cealaltă parte, Tulcea este reşedinţa de judeţ unde cele mai puţine persoane ar vrea să se mute (0,2%), după care urmează Călăraşi (0,2%) şi Drobeta Turnu-Severin (0,3%).

“Atunci când sunt întrebaţi de ce vor să se mute într-un anumit oraş, majoritatea covârşitoare a participanţilor a răspuns ‘calitatea vieţii’. Acest fapt arată nevoia investiţiilor în infrastructura urbană şi nevoia existenţei unui efort concertat pentru a face oraşele mai atractive pentru oameni. Al doilea motiv ales este reprezentat de locurile de muncă. Aşa cum se întâmplă în multe ţări, accesul la job-uri reprezintă un magnet pentru migranţi”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

Sursa: wall-street.ro

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE școli militare 2024: Sute de locuri disponibile pentru învățământul postliceal maiștri militari și subofițeri. Condiții de recrutare și calendar Centrul Militar Judeţean Alba, prin Biroul Informare Recrutare, desfășoară activități de recrutare a candidaților pentru admiterea în instituţiile militare de învăţământ postliceal. Citește și: FOTO: Povestea Mariei Cioruță, o femeie din Alba, mama a 4 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea