Rămâi conectat

Curier Județean

Alba Iulia își valorifică zestrea culturală imaterială printr-un documentar

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Alba Iulia-O istorie vizuală prin «amprente» celebre“ este proiectul prin care municipalitatea va exploata vizual o parte din patrimoniul cultural imaterial de excepție cu care este înzestrat orașul.

Proiectul este gândit ca o soluție originală, coerentă, eficientă și durabilă de a aduce sub aceeași „umbrelă vizuală“ personalități de talie națională și internațională. Ne referim la personalități marcante care au domnit aici, s-au încoronat, au luat decizii importante, au înființat școli de renume, au făcut descoperiri notabile, au organizat evenimente memorabile, au sprijinit financiar Cetatea, au ridicat edificii civile, militare, de cultură și care și-au legat pentru totdeauna numele de Alba Iulia. Din datele noastre, inițiativa realizării unui astfel de documentar este unică în România.

Rezultatul central al proiectului va fi un film documentar de tip travel, cu o durată de 25 de minute, subtitrat în 5 limbi de circulație internațională. Filmul își propune să „sudeze“ epoci istorice, culturale diferite, personaje din timpuri diferite, de etnii și preocupări diferite, să promoveze diversitatea, toleranța, să ne arate că Alba Iulia a fost și este un spațiu al multiculturalismului, al conviețuirii interetnice și interconfesionale.

Documentarul ne va arăta locurile pe unde au trecut, domnit sau își dorm somnul de veci personalitățile și ne va oferi răspunsuri la întrebări precum: Ce legătură există între împăratul roman Marcus Aurelius Antonius, poreclit Caracalla, și împăratul Carol al VI-lea de Habsburg? Ce au în comun regele Ludovic cel Mare al Ungariei și regele Ferdinand I? Dar Iancu de Hunedoara, Mihai Viteazul, principele Gabriel Bethlen, generalul francez Henry Berthelot, poetul Martin Opitz? Aparent, sunt oameni celebri din spații și timpuri diferite. Toți, însă, și-au legat numele de un oraș: Alba Iulia.

În realizarea documentarului vor fi implicate și personaje istorice din trupele de reconstituiri istorice ale Muzeului Național al Unirii.

Proiectul, cu o valoare totală de 53.262 de lei, este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) cu 39.936 de lei (74,98 %). Societatea comercială Apulum S.A. din Alba Iulia contribuie cu 8.000 de lei (15,2%), iar Primăria Alba Iulia cu 5.326 lei (10%).

Proiectul este derulat de Municipiul Alba Iulia, în parteneriat cu Universitatea „1 Decembrie 1918“, Muzeul Național al Unirii și Societatea comercială Apulum S.A. și se va finaliza în 15 noiembrie 2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud

Bogdan Ilea

Publicat

în

INCENDIU la o locuință din Roșia Montană: Au intervenit pompierii din Abrud Un incendiu a izbucnit într-o locuință din localitatea Roșia Montană: Intervin pompierii cu trei autospeciale. Detașamentul de pompieri Abrud intervine cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o autopscară pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Roșia Montană. Secția […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea