Rămâi conectat

Ştirea zilei

Alba Iulia a ajuns la nivelul maxim al populației din toată istoria sa bimilenară – peste 74.000 de locuitori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Alba Iulia a ajuns la nivelul maxim al populației din toată istoria sa bimilenară – peste 74.000 de locuitori

Greu de crezut pentru cei care de câțiva ani cântă aria defăimării municipiului Alba Iulia: că e urât, că e murdar, că nu are sală polivalentă sau mai știu eu ce facilități greu de susținut din punctul de vedere al acoperirii cu activități care să le asigure financiar existența după construirea lor de către municipalitate, că nu are parcări, că nu are locuri de muncă ori că, în general, condițiile de viață sunt precare, greu de crezut, zic, dar foarte adevărat, Alba Iulia are acum cel mai mare număr de locuitori de la începuturile sale istorice până în zilele noastre – 74.212 persoane.

Datele aparțin Institutului Național de Statistică, sunt calculate după metodologia europeană în vigoare și au fost actualizate ultima dată în luna noiembrie 2016. Cifra de peste 74.000 de locuitori are în vedere doar persoanele cu locuința principală, trecută în actul de identitate, în Alba Iulia. Dacă punem la socoteală și persoanele din alte localități care stau în chirie în Alba Iulia din varii motive, loc de muncă, studii etc., numărul celor care viețuiesc la Alba Iulia este mai mare.

Citește și: Ghidul turistic al Cetății Alba Carolina. Ce obiective turistice poţi vizita în cetatea restaurată din Alba Iulia • Cetatea Alba Carolina mini ghid turistic

Uitându-ne pe datele recensămintelor vedem că, față de recensământul din 2011, avem de-a face cu o creștere de aproape 11.000 de persoane, de la 63.536 de persoane la 74.212 persoane. Dar dacă ne uităm mai departe în trecut, constatăm că niciodată Alba Iulia nu a avut atât de mulți locuitori, cel mai apropiat număr de cel de acum fiind înregistrat la recensământul din 1992 – 71.186 de persoane.
În situația în care în cele mai multe localități  din România se constată o scădere a numărului de locuitori, trebuie să fim mândri că Alba Iulia este printre puținele orașe în care lucrurile se petrec invers, sunt mai mulți cei care vin spre Alba Iulia decât cei care pleacă din Alba Iulia, pentru că vorbind despre mișcarea populației, ea are loc în ambele sensuri. Și vorbim aici despre migrație, pentru că știm că în ceea ce privește natalitatea, Alba Iulia nu este peste media națională, deci creșterea populației nu se bazează pe asta.

Situații similare, dacă este să vorbim despre reședințe de județ, aflăm dintr-un studiu realizat de Centrul de Dezvoltare Urbană și Teritorială Cluj Napoca (2015), se mai întâlnesc la Iași, Bistrița, Cluj-Napoca, Sibiu. De ce vin oamenii spre Alba Iulia? Din tot ce știm, sociologic vorbind, despre migrația oamenilor, aceștia migrează spre locurile unde găsesc condiții de muncă, locuire, distracție, sănătate și educație mai bune decât cele din localitățile din care vin.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea