Rămâi conectat

Actualitate

Ajutor lunar de la stat pentru angajatorii care primesc în stagiu absolvenţi de învăţământ superior

Mădălina Opriș

Publicat

în

ex-la-angajare-e-obligatoriu-29-09Angajatorii care încheie un contract de stagiu pentru absolvenţii de învăţământ superior ar putea primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului de stagiu, conform unui proiect de Ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

  Principalele prevederi ale proiectului de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă şi a Legii nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior sunt stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de stagiu prin majorarea sumelor acordate.

Concret, angajatorii care încheie un contract de stagiu vor primi lunar, la cerere, 1.350 lei pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României, în limita fondurilor alocate. Criteriile şi modul de acordare a finanţării din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României vor fi stabilite prin normele metodologice de aplicare a legii, iar mecanismul de finanţare se va face conform legislaţiei naţionale, respectând regulile bugetare interne şi Regulamentele Comisiei Europene, se arată în document.

Finanţarea primelor şi a subvenţiilor se va realiza din bugetul asigurărilor pentru şomaj, cu menţinerea nivelului de cheltuieli publice pentru perioada 2014-2022 şi se va completa cu sume din fonduri europene nerambursabile, accesate din Programul Operaţional Capital Uman în conformitate cu dispoziţiile Regulamentului (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului şi Consiliului din 17 decembrie 2013.

În ceea ce priveşte ucenicia la locul de muncă, conform proiectului de Ordonanţă de urgenţă, principalele aspecte vizate sunt stimularea angajatorilor pentru a încheia contracte de ucenicie, măsură prin care angajatorul care va încheia un contract de ucenicie, pe perioada derulării acestuia, va beneficia, la cerere, de 1.125 lei lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj sau din asistenţa financiară nerambursabilă acordată României.

De asemenea, proiectul mai vizează stimularea persoanelor care finalizează cu succes programe de formare prin ucenicie la locul de muncă, precum şi a coordonatorilor de ucenicie. Prin această măsură, ucenicul care va finaliza programul de ucenicie prin obţinerea certificatului de calificare profesională va primi o primă de absolvire care se va acorda diferenţiat în funcţie de nivelul de calificare astfel: 500 lei pentru calificările de nivel 2 CNC, 600 lei pentru calificările de nivel 3 CNC şi 750 lei pentru calificările de nivel 4 CNC.

Coordonatorul de ucenicie care va îndruma ucenicul în cadrul programului de lucru şi care va desfăşura şi activităţi specifice ce ţin de formarea profesională a acestuia beneficiază, pe toată perioada contractului de ucenicie, de o primă lunară de coordonare, de 500 lei neimpozabilă. Stimularea financiară a angajatorilor pentru a continua relaţiile de muncă cu absolvenţii programelor de ucenicie este o altă măsură prin care angajatorul va beneficia la cerere, timp de 6 luni, de 500 lei, cu condiţia ca după încetarea contractului de ucenicie să încheie un contract individual de muncă cu fostul său ucenic, în vederea practicării ocupaţiei pentru care acesta a fost calificat’, menţionează sursa citată.

Ucenicia la locul de muncă se va organiza pentru nivelurile 2, 3 şi 4 de calificare, stabilite prin HG nr. 918/2013 privind aprobarea Cadrului naţional al calificărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

Noile prevederi vizează integrarea durabilă pe piaţa forţei de muncă a tinerilor, în special a celor care nu au un loc de muncă, care nu urmează studii sau cursuri de formare, a tinerilor care se confruntă cu riscul excluziunii sociale şi a celor din comunităţile marginalizate; adaptarea la schimbare a lucrătorilor, a întreprinderilor şi a antreprenorilor; sporirea relevanţei pe piaţa forţei de muncă a programelor de formare prin ucenicie la locul de muncă şi a stagiilor pentru absolvenţii de învăţământ superior; reducerea deficitului de forţă de muncă calificată din anumite regiuni; reducerea tendinţelor mediului de afaceri de a-şi reloca activitatea în alte state; scăderea şomajului şi încurajarea investiţiilor în zonele defavorizate.

Sursa: capital.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea