Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Aduc sau nu copii mai multă fericire în viața adulților?

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Există numeroase studii care evaluează efectul pe care copiii îl au asupra fericirii indivizilor, iar potrivit lui Paul Dolan, profesor de Behavioral Science la London School of Economics, acest efect este la prima vedere, în cel mai bun caz, unul neutru.

 

copiiCitează în acest sens studiul “Parenting si fericirea: o revizuire a teoriilor populare Versus dovezile empirice” al norvegianului Thomas Hansen.

Articolul compară teoriile populare și dovezile empirice cu privire la influența pe care experiența de a fi părinte o are asupra fericirii și satisfacției în viață.

Analiza asupra atitudinilor vizavi de experiența de a avea copii și cea de a nu avea copii arată că oamenii tind să creadă că a fi părinte este un aspect esențial pentru o viață împlinită și plină de sens, și că viețile celor fără copii sunt mai goale, cu mai puține satisfacții, și cu un nivel perceput de singurătate mai mare, decât în cazul părinților. Concluziile celor mai multe studii psiho-sociologice transversale și longitudinale sugerează, totuși, că majorității indivizilor le este mai bine fără copii, susține Thomas Hansen, autorul studiului “Parenting si fericire: o revizuire a teoriilor populare Versus dovezile empirice”.

 

Cu privire la efectul “neutru” al copiilor asupra fericirii indivizilor, cercetătorul Paul Dolan susține, într-un articol publicat în revista Psychology Today, că acest rezultat nu este totuși un lucru cu totul surprinzător.

„Imperativul biologic implică plăcerea sexuală și apoi, trairea consecințele. Copiii noștri arata ca și noi și ne oferă suficient cât să nu îi abandonăm; ei nu trebuie să ne facă pe noi fericiți”, susține Dolan.

Totusi, nefiind complet mulțumit de această explicație, cercetătorul a analizat rezultatele acestor studii prin prisma întrebărilor care compun chestionarele folosite în evaluarea fericirii, despre care susține că în loc să îi întrebe pe respondenți cât de fericiți sunt, le cere să evalueze de fapt cât de mulțumiți sunt cu privire la viețile lor.

Paul Dolan punctează faptul că este o mare diferență între a fi fericit și a fi mulțumit, deoarece este posibil să fi fericit în legătură cu o performanță într-un anumit domeniu al vieții, dar nu și complet mulțumit.
“În 2006, am realizat un studiu de mici dimensiuni cu peste 600 de germani. Potrivit acestuia, și al unui alt studiu realizat în 2010 la nivel national pe o populație reprezentativă (12.000 de subiecți) din SUA cu varsta de 15 ani și peste, a petrece timp cu copiii este unul dintre cele mai semnificative, cu sens, experiențe pe care le putem avea.

Deși lucrurile care îi fac fericiți pe oameni  sunt diferite, dovezile sugerează că experiența de a avea copiii îi fac pe cei mai mulți oameni fericiți, deoarece acestea dau mai mult sens vieții”, conchide profesorul Paul Dolan.

BP


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea