Rămâi conectat

Politică Administrație

Admitere la Barou 2014: Examenul de acces în profesia de avocat, MODIFICAT. Doar un test grilă, pentru absolvenţii de drept

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Potrivit unei Hotărâri a Uniunii Naţionale a Barourilor, publicate recent pe site-ul instituţiei, candidaţii vor trebui să susţină o singură probă pentru a intra în Barou, şi nu mai multe, cum se întâmpla până acum. Examenul de admitere va avea loc în 15 septembrie.

În sesiunea septembrie 2014, se modifică modalitatea de examinare a candidaţilor la examenul  de primire în profesie pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar şi pentru persoanele care au susţinut examenul de definitivat în alte profesii juridice.

Mai exact, examenul va consta intr-o singura proba – un test grila de 100 de întrebări, care vizează cinci materii:

  • organizarea si exercitarea profesiei de avocat;
  • drept civil;
  • drept procesual civil;
  • drept penal;
  • drept procesual penal.

Potrivit UNBR, întrebările din testul grila pot avea unul sau două răspunsuri corecte, iar pentru fiecare întrebare corect soluţionată, se va acorda un punct.

Reglementările stabilesc că vor fi declaraţi admişi candidaţii care obţin în total cel puţin 70 de puncte, dar care reuşesc sa adune si punctajul minim pentru fiecare disciplină de examen, acesta urmând să fie stabilit în perioada următoare.

Înscrierile la examen se fac in primele doua săptămâni din august

Examenul de admitere în profesia de avocat are loc in 15 septembrie si se va desfăşura prin Institutul National pentru Pregătirea si Perfecţionarea Avocaţilor.

Înscrierile la examenul de admitere in Barou se fac in perioada 1 -18 august, iar candidaţii trebuie să depună la secretariatul baroului la care urmează să-şi desfăşoare activitatea în cazul în care vor fi declaraţi admişi, un dosar care cuprinde:

  • cererea de înscriere la examenul de admitere in profesie
  • certificatul de naştere, in copie certificata pentru conformitate;
  • actul de identitate, in copie;
  • diploma de licenţa sau numai adeverinţa de absolvire a examenului de licenţa pentru candidaţii care au susţinut licenţa in anul universitar 2014
  • dovada de plata a taxei de înscriere la examen, in original – anul acesta este de 800 de lei;
  • certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
  • certificat privind starea de sănătate a candidatului, incluzând şi o evaluare psihiatrica (documentul poate fi emis de către orice medic generalist, respectiv specialist psihiatru);
  • certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris in profesie, care sa ateste cauzele încetării calităţii de avocat ori, daca este cazul, motivele respingerii unei cereri anterioare de primire in profesie.

Sursa: Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Proiecte pentru orașul Teiuș: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie Primarul orașului Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, printr-o postare de ieri, 24 aprilie, de pe facebook a anunțat trei proiecte noi pentru teiușeni: creșă, stadion și sediu nou pentru primărie: ”Împreună cu arhitectul orașului, Claudiu Colev am fost astăzi la București la Ministerul Dezvoltării pentru […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea