Rămâi conectat

Politică Administrație

Administraţia albaiuliană se ţine de cuvânt – Arbori în toată regula plantaţi pe arterele principale ale municipiului Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    „Toama se numără bobocii” spune înţelepciunea populară. În cazul municipiului Alba Iulia toamna se numără vegetaţia înaltă care va înfrumuseţa municipiul şi va contribui la diminuarea poluării. Deocamdată numărăm cei 140 de tei americani care au fost plantaţi ieri pe Bulevardul Transilvaniei. Cei care au trecut în ultima vreme pe bulevard şi s-au întrebat ce-or fi făcând lucrătorii Salprest care au golit de pământ alveolele situate de o parte şi de alta a bulevardului, trecând apoi la spargerea betonului şi adâncirea alveolelor, au acum răspunsul. Teii vor alcătui un adevărat tunel verde, iar când vor creşte mai mari, deşi acum au deja şase metri înălţime şi o vârstă de 10 ani, vor fi tunşi aidoma arborilor înalţi de pe Champs Elysees, adică vor avea o coroană cu o geometrie pătrăţoasă. Săptămâna viitoare plantările vor continua pe porţiunea din Bulevardul Transilvaniei cuprinsă între catedrala nouă de la Schit şi intersecţia cu Bulevardul Victoriei. Aici vor fi plantaţi tot arbori de circa 10 ani cu coroana formată şi destul de înalţi deja – arţari şi tei argintii, în total încă 125 de arbori. Cei 265 de arbori au fost cumpăraţi din Ungaria la un sfert din preţul care ar fi fost plătit în ţară pentru aceeaşi vârstă şi calitate. În total ei au costat 14.900 de euro.
   Tot săptămâna viitoare, mai exact luni, va începe plantarea arborilor în zona Custozza şi pe străzile adiacente, numărul acestora apropiindu-se binişor (atunci când vor fi toţi, pentru că acum se plantează doar pe zonele finalizate) de 150 de bucăţi. De altfel şi aceşti arbori au ajuns deja în Alba Iulia, unii dintre ei, platanii, având acum o înălţime de 8 metri, cu coroana formată. În zona interioară a Cetăţii vor fi plantaţi în această etapă platani, arţari globuloşi şi trei specii de tei – cel comun, american şi argintiu. Plantările care au loc în această zonă sunt executate de Grup Corint şi sunt parte a proiectului de reabilitare a centrului istoric al municipiului Alba Iulia.
Ieri, primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava a inspectat zonele de plantare, ocazie cu care s-a stabilit şi necesitatea achiziţionării de flori, în special trandafiri pentru Bulevardul Transilvaniei şi alte zone din oraş dar s-au discutat şi soluţiile de fixare a solului în zona Obeliscului lui Horea, Cloşca şi Crişan şi soluţiile de ornamentare a alveolelor unde s-au plantat acum arbori. Desigur aceste plante vor fi aduse la primăvară, când şi campania de plantare a vegetaţiei înalte va continua pe celelalte străzi din municipiul Alba Iulia, unde până acum s-au aflat şantiere şi unde pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare vegetaţia veche a fost de multe ori eliminată. „Noi ne ţinem de promisiune. Am declarat în repetate rânduri că la încheierea lucrărilor vom avea în Alba Iulia mai multă vegetaţie decât la început, dar nu prea am fost crezuţi. Iată că se întâmplă. Este adevărat că au existat unele întârzieri sau sincope, dar una dintre explicaţii este că am căutat un furnizor de material dendrologic care să ofere şi preţuri bune, să aibă şi o varietate mare de plante iar acestea să fie suficient de mature încât odată plantate să nu trebuiască să stăm ani în şir să vedem cum cresc. Arborii au fost aduşi ca la carte cu baloţi de pământ, cu tot ce trebuie şi vedeţi că deja s-a schimbat aspectul locului, imediat la plantare. Cred că ceea ce se întâmplă acum este un argument că ceea ce spunem facem, dar facem atunci când trebuie să facem în ordinea firească a lucrurilor, nu atunci când vor unii şi alţii. Nu ne ghidăm după declaraţiile lor politicianiste, ci după tehnologii, termene de proiect şi necesitate”, a declarat primarul Mircea Hava. Mai adăugăm că, după terminarea campaniei de plantare din primăvară, Alba Iulia va avea o zestre de peste 1500 de arbori tineri şi câteva mii de flori.

Anca DINICĂ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea