Rămâi conectat

Actualitate

Abrudenii au din nou tot timpul zilei apă la robinete

Alexandra Mates

Publicat

în

      După circa două săptămâni de secetă şi raţionalizarea apei,abrudenii au din nou tot timpul zilei apă la robinete.
Seceta deosebit de prelungită, respectiv lipsa precipitaţiilor aproape în toată ţara de circa cinci luni de zile a început să facă, pe lângă situaţia dezastruoasă a agriculturii, a însămânţărilor de toamnă în zonele de câmpie şi de şes, ravagii şi în zonele de munte. Caz concret, la noi în judeţ, în aproape toată zona munţilor Apuseni, dar şi în zonele montane ale Sebeşului, Cugirului sau Aiudului, la majoritatea izvoarelor le-au scăzut drastic debitele, iar multe dintre acestea au secat cu totul, lucru nemaiîntâlnit de zeci, chiar sute de ani! Printre cei care au avut de suferit de pe urma acestei situaţii se numără şi locuitorii oraşului Abrud, unde aşa după cum ne-a declarat dl.Tiberiu Raţiu, primarul oraşului, începând din 25 noiembrie, ca urmare a secetei dar şi a unor temperaturi scăzute, de minus 14 grade Celsius, pânza freatică în zona Buninginea s-a retras brusc şi astfel pompele din zonă n-au mai avut de unde pompa apă. La fel s-a întâmplat şi în zona de aducţiune de profunzime din zona Buceş-Vulcan, unde sunt captate două izvoare din Valea Cerniţei ce intră tot pe staţia de la Buninginea, unde se tratează şi se amestecă cu apa de la sursa de suprafaţă. Ca o consecinţă a acestui fapt, timp de circa zece zile (în perioada 25 noiembrie – 4 decembrie), administraţia locală a oraşului Abrud a fost nevoită să treacă la un program de raţionalizare a apei potabile la robinetele abrudenilor (aşa cum se întâmpla cu ceva ani în urmă), fiind livrată apă potabilă doar trei ore pe zi.
Noroc că începând de vineri, 2 decembrie şi până luni, 5 decembrie a.c., prin voia Domnului, în zonă au revenit precipitaţiile şi astfel debitele pe cursurile râurilor din zonă au revenit şi ele, astfel că s-a putut trece din nou la un program aproape normal de aprovizionare cu apă a oraşului. Spun aproape normal, deoarece apă potabilă la robinetele abrudenilor este pe tot parcursul zilei (între orele 06.00 – 23.00), însă nu şi pe timpul nopţii, perioadă în care doar se acumulează apă în rezervoarele existente. În ceea ce priveşte următoarea perioadă, domnul primar Tiberiu Raţiu a ţinut să mai facă următoarele menţiuni: „Dacă eventual va mai urma o perioadă mai lungă fără precipitaţii, iar temperatura de afară va mai scădea din nou sub 15 grade Celsius, atunci din nou am putea avea probleme cu sursa de aprovizionare cu apă potabilă de suprafaţă, care ar putea astfel să nu mai facă faţă necesarului oraşului. Noi o să facem tot posibilul să revenim şi să mergem non-stop cu livrarea apei, fără a mai închide instalaţia, deoarece oprind şi golind frecvent instalaţia şi apoi umplând-o din nou reprezintă o mare pierdere pentru noi”. Totodată, primarul Raţiu a mai purtat discuţii cu dl. director Lazăr de la Apa CTTA Alba, precum şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, cu privire la refacerea proiectării aducţiunii de apă potabilă din sursa Câmpeni – Mihoieşti începând cu luna ianuarie 2012, deoarece la ora actuală acesta nu corespunde parametrilor de funcţionare la care s-a ajuns, prin creşterea numărului de consumatori, precum şi a consumului specific pe fiecare dintre aceştia.
Alexandra MATEŞ


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea