Rămâi conectat

Actualitate

A fost adoptat proiectul Legii contravențiilor silvice: Amenzi de 15.000 de lei și confiscarea lemnelor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Proiectul de lege care mărește amenzile în cazul contravențiilor silvice a fost adoptat în Camera Deputaților, cu 175 de voturi “pentru”, 27 “împotrivă” şi 47 de abţineri, actul normativ urmând să fie trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Conform proiectului care modifică și completează Legea nr. 171/2010, amenzile vor fi cuprinse între 6.000 lei și 15.000 lei pentru “expedierea, transportul, primirea, depozitarea materialelor lemnoase fără avize de însoţire a materialelor lemnoase sau cu avize de însoţire din care nu rezultă provenienţa legală, aşa cum sunt prevăzute de normele referitoare la provenienţa, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spaţiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalaţiilor de prelucrat lemn rotund, cu excepţia situaţiilor prevăzute de aceste norme”. În plus, materialele lemnoase în cauză vor fi confiscate.

Alte amenzi, cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei sunt prevăzute în cazurile în care administratorul/prestatorul de servicii silvice încheie contracte de administrare/servicii silvice cu persoanele care dobândesc exclusiv dreptul de proprietate asupra masei lemnoase, fără a fi proprietare ale terenului pe care este amplasată aceasta. Măsura complementară, în aceste situații, este anularea de drept a acestor contracte.

O altă categorie de amenzi o constituie cea privind depășirea cu peste 50% a procentului de extras prin lucrări de conservare, stabilit prin amenajamentul silvic la nivel de arboret, sancțiunile fiind cuprinse între 3.000 și 6.000 lei.

Neîmpădurirea de către ocolul silvic care asigură administrarea/serviciile silvice, în termenul prevăzut de lege, constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei până la 5.000 lei. De asemenea, constituie contravenție silvică și se sancționează cu sume cuprinse între 1.000 lei și 2.000 lei neasigurarea de către administratorii drumurilor și ai căilor ferate forestiere a întreținerii și reparării acestora, conform normelor legale în vigoare.

Potrivit actului normativ adoptat, sumele încasate din sancțiuni se vor împărți astfel:

*20% în contul persoanei juridice în structura căreia își desfășoară activitatea agentul constatator care a aplicat amenda
*80% la bugetul de stat (în cazul contravențiilor săvârșite de către operatorii economici) sau la bugetul local (în cazul contravențiilor săvârșite de către persoanele fizice).

*Totodată, ocolul silvic care va deține lemnele confiscate sau abandonate trebuie să doneze volumul confiscat către instituțiile publice și de pe raza unității administrativ-teritoriale unde s-a realizat custodia, în următoarea ordine: grădiniţe, creşe şi case de copii; şcoli şi licee; case şi azile de bătrâni; primării; unităţi militare.

Proiectului de lege inițial i-au fost aduse, în comisiile de specialitate, peste 70 de amendamente.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea