Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Tradiții în a doua zi de Paști: Udatul fetelor, un obicei unguresc preluat de ardeleni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Udatul fetelor în a doua zi de Paşti este un obicei unguresc preluat de ardeleni şi frecventat atât în mediul rural cât şi în mediul urban.

Tradiţia spune că acest obicei se făcea cu apă de fântână, dar astăzi fiecare băiat trebuie să aibă la el câte un parfum şi fiecare fată trebuie să fie udată, în caz contrar îi va merge rău tot anul.

Fie că merg singuri sau în grup, feciorii vizitează la domiciliu mândrele unde sunt răsplătiţi pentru acest gest cu cozonac şi prăjitură. Conform tradiţiei fetele nu sunt stropite până când protagoniştii acţiunii nu rostesc versurile: „Am auzit că aveţi un trandafir frumos, am venit să-l udăm, să crească, să înflorească şi mulţi ani să trăiască!”. În funcţie de câţi „udători” au avut fetele se pot mândri a treia zi de paşti.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea