Rămâi conectat

Actualitate

7 aprilie – Ziua mondială a sănătății. Tema din acest an, diabetul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ziua mondială a sănătății se marchează în fiecare an, din 1950, la 7 aprilie, tema principală din 2016 fiind diabetul, o boală care afectează în mod direct milioane de oameni, la nivel global, mai ales în țările cu venituri mici și medii.

Ziua mondiala a sanatatiiÎn 1948, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a găzduit prima întrunire la nivel mondial dedicată sănătății, în cadrul căreia s-a hotărât aniversarea, la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății. OMS este o instituție specializată a Națiunilor Unite, fiind creată la 22 iulie 1946, cu sediul la Geneva.

Tema principală din 2016 a Zilei mondiale a sănătății este diabetul, o boală care afectează în mod direct milioane de oameni, la nivel global, mai ales în țările cu venituri mici și medii.

În fiecare an, Organizația Mondială a Sănătății anunță, cu mult timp înainte, o temă care acoperă un domeniu prioritar al sănătății publice și este de interes global. Pentru 2016, tema a fost anunțată cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva diabetului zaharat, la 14 noiembrie 2015.

Diabetul este o boală cronică, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină sau când organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahăr din sânge este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sânge, ochii, rinichii și nervii.

Există două forme principale ale diabetului zaharat: de tip 1 și de tip 2. Diabetul tip 1 este caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, iar persoanele diagnosticate au nevoie de injecții cu insulină pentru a supraviețui.

Diabetul tip 2 este caracterizat prin prezența unei cantități mai mici de insulină decât este normal sau a unei cantități mai mari de insulină peste limita normală, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive. Persoanele cu diabet zaharat de tip 2, reprezintă aproximativ 90% din cazurile de diabet, acestea fiind de obicei supraponderali și sedentari, două condiții care cresc nevoile de insulină ale unei persoane. O dietă sănătoasă, activitatea fizică regulată, menținerea unei greutăți corporale normale și evitarea consumului de tutun pot preveni sau întârzia instalarea diabetului de tip 2. (V.N.)

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea