Rămâi conectat

Actualitate

51% produse românești doar pe hârtie, nu și pe rafturi. Care este explicația Ministrului Agriculturii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

scumpiri alimenteDin 16 ianuarie ar fi trebuit să găsim în marile magazine 51% produse alimentare autohtone. Au trecut deja şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial a legii care introduce această obligaţie pentru hipermarketuri. Lipsesc însă în continuare normele de aplicare, ceea ce face imposibilă intrarea în vigoare a legii.

Răspunsul autorităţilor a venit cu greu: „Se lucrează!”, a transmis ministrul Agriculturii. Ca să poată fi aplicată, legea care obligă hipermarketurile să vândă 51% produse româneşti are nevoie de clarificări. Esenţială este definirea lanţului scurt de aprovizionare. Ar trebui precizate distanţele de la care să provină produsele în stare proaspată şi intervalul maxim în care să ajungă la magazine.

Sunt vizate anumite categorii de produse alimentare: carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produsele lactate şi de panificaţie. Iar obligaţia de a respecta procentul de 51% alimente provenite pe lanţul scurt revine comercianţilor cu o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a precizat că, deocamdată, se lucrează la normele de aplicare. Iar luni acestea ar trebui să fie deja creionate.

Principalii contestatari ai legii sunt retailerii. Într-un comunicat de la sfârşitul anului trecut, Asociaţia Marilor Reţele Comerciale susţinea că întreaga lege trebuie revizuită cât mai repede, pentru că nu a adus nimic bun nimănui și, pe lângă riscul de infringement și apariția altor vulnerabilități legale, a bulversat piaţa.

De altfel, Comisia Europeană a avertizat anul trecut că România riscă sancţiuni dacă nu renunţă la procentul de 51%.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930

Unirea Ziarul

Publicat

în

Abilitatea unică pe care o au oamenii cu o anumită grupă de sânge. Studiile confirmă o teorie din anii 1930 Descoperirea recentă despre grupele de sânge a adus la lumină un aspect fascinant al personalității umane. Aceste grupe nu numai că oferă informații despre compatibilitatea medicală, ci și despre abilitățile și comportamentele individuale. Un studiu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea