Rămâi conectat

Actualitate

40.000 de euro prin programul diaspora pentru românii care se întorc acasă. Linie de finanțare de 30 de milioane de euro

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Programul „Diaspora-Up” are alocată o linie de finanţare de 30 de milioane de euro

Românii din străinătate care doresc să-și valorifice cunoştinţele antreprenoriale sau profesionale dobândite peste hotare, prin deschiderea unei afaceri în ţară, pot obţine un ajutor financiar de până la 40.000 de euro, prin intermediul unor organizaţii şi instituţii care derulează proiecte şi administrează cele 30 de milioane de euro alocate din schema de finanţare. Proiectele pot fi depuse deja, iar sesiunea de înscriere se încheie în 29 noiembrie. 

euroMinisterul Fondurilor Europene şi Ministerul Afacerilor Externe au alocat, în Programul „Diaspora Start-Up”, o linie de finanţare de 30 de milioane de euro. Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care doresc să deschidă o companie în România, pot solicita, în această perioadă, până la 40.000 de euro de la autorităţi, în mai multe tranşe, fără a fi necesară o contribuţie proprie. Finanţarea nu va fi acordată direct viitorilor antreprenori, ci va ajunge la aceştia cu ajutorul unor administratori de schemă. Administratorii de grant, acele entităţi care vor forma viitorii antreprenori şi le vor asigura acestora consilierea pe parcursul implementării planului de afaceri, vor depune propunerile de proiecte prin care se angajează să acorde antreprenorilor subvenții pentru lansarea afacerilor în țară. În cea de-a doua etapă, cetățenii români eligibili, care doresc să își înființeze o companie, pot accesa fonduri în valoare maximă de 40.000 de euro, prin intermediul acestor administratori.

Se estimează că aproximativ 375 de persoane vor participa la cursurile de formare profesională. Sunt administratori de schemă de antreprenoriat eligibili: autorităţile publice locale (unităţile administrativ-teritoriale), ONG-urile, camerele de comerţ şi industrie, patronatele şi organizaţiile sindicale, furnizorii de formare profesională continuă, publici şi privaţi, universităţile, asociaţiile profesionale, membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică, Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi instituţii/agenţii/organizaţii subordonate/coordonate de acesta, parteneriate între categoriile amintite mai sus.

Viitorii antreprenori vor parcurge 3 etape: formare antreprenorială, implementarea planurilor de afaceri finanțate din fonduri europene și programul de monitorizare a funcționării și dezvoltării afacerilor finanțate. Mecanismul de finanţare propus de autorităţi este: în prima fază, persoanele selectate vor primi o subvenţie în valoare de cel mult 10.000 de euro, ca primă de relocare. La momentul semnării contractului de ajutor de minimis cu administratorul schemei de antreprenoriat, viitorul antreprenor va primi 75% din ajutorul aprobat, reprezentând prima tranșă de finanțare; dacă în primul an de funcţionare a noii companii, antreprenorul realizează venituri echivalente cu 30% din valoarea finanţării iniţiale, el va mai putea primi a doua tranşă de bani, reprezentând diferența până la valoarea totală a ajutorului de minimis.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Apa de la robinet, gratuită pentru clienții restaurantelor și cantinelor Legea nr. 96/2024 care vizează reglementarea accesului gratuit al clienților restaurantelor și cantinelor la apă potabilă de la robinet a fost oficializat săptămâna aceasta, prevederile sale urmând să se aplice începând din 18 aprilie 2024. Totuși, în forma sa finală, prevederea nu instituie o obligație […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea