Rămâi conectat

Ştirea zilei

26-28 august: Festivalul ”Dilema Veche”, la Alba Iulia: Concerte cu Orchestra Simfonică Țigănească – 100 de viori, Holograf, Bella Ciao, Mahala Rai Banda și alte surprize. PROGRAMUL complet

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

festival dilema ziua1029Un regal de cultură, muzică și bună dispoziție îi așteaptă pe toți cei care se vor afla în weekend-ul 26-28 august la Alba Iulia. Organizatorii Festivalului ”Dilema Veche”  au pregătit și în acest an un program deosebit, de trei zile, bine chibzuite, cu concerte, filme, recitaluri, dezbateri și lecturi cu invitați de seamă.

Partea artistică se anunță a fi de-a dreptul copleșitoare. Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 violins, ”Bella Ciao”, Holograf și Mahala Rai Banda sunt reperele ediției din acest an, care vor încânta dilematicii aflați la festival.

Festivalul va fi deschis de către prof. dr. Mugur Isărescu, membru al Academiei Române, cu o conferinţă „Despre patrimoniul cultural și economie“.

Vă prezentăm mai jos PROGRAMUL complet al evenimentului:

VINERI, 26 august

18:00 – Despre patrimoniul cultural și economie cu prof. dr. Mugur Isărescu

20:00 – Recital Ana Silvestru

21:00 – Concert Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 violins

23:00 – Concert „La nuit américaine”

SÂMBĂTĂ, 27 august

10:00 – Cetatea copiilor

12:00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

15:00 – Proiecție de film: Toto și surorile lui

17:00 – Dezbatere – Migration, Democracy and the Future of Europe

18:30 – Clubul Ambasadorilor

20:00 – Din istoria comunităților evreiești din România, cu Andrei Oișteanu

21:00 – Concert „Bella Ciao”

23:00 – Concert Hakeshet Klezmer Band Oradea

DUMINICĂ, 28 august

10:00 – Cetatea copiilor

12:00 – Ceremonialul Schimbului de Gardă

13:00 – Dilema veche: Ședință de redacție

15:00 – Dialog cu Nae Caranfil

17:00 – Migrația religiei sau religia migrației

19:00 – Lecturi de carte, cu Teodor Baconschi, Andrei Oișteanu, Armand Goșu

21:00 – Concert Holograf acustic – un unplugged de neuitat

23:00 – Concert Mahala Rai Banda

mugur-isarescu-300x187Despre patrimoniul cultural și economie cu prof. dr. Mugur Isărescu

Prof. dr. Mugur Isărescu, membru al Academiei Române, deschide Festivalul Dilema veche printr-o conferinţă „Despre patrimoniul cultural și economie“.

Banca Națională este, prin tradiție, o instituție care sprijină patrimoniul cultural: are colecții de artă, susține proiecte culturale și artistice. Conferința încearcă să descrie relația complexă între aspectele „strict” culturale și legăturile lor cu economia și finanțele.

Conferinţa are loc vineri, ora 18, Esplanada Catedralei Romano-Catolice

100 de viori tiganestiConcert Budapest Gipsy Simphony Orchestra – 100 violins

Mai este numită şi Orchestra celor o sută de viori ţigăneşti. În 2014, a fost recunoscută drept o comoară naţionară de către parlamentul maghiar. Orchestra este faimoasă pe plan mondial, performînd de aproape 30 de ani lucrări clasice, precum piese din Liszt, Bartok, Kodaly, Hubay, Erkel, Brahms, Tchaïkovsky, Sarasate sau Strauss, dar şi muzică modernă şi tradiţională din cultura maghiară şi muzică folk ţigănească.

Concertul va avea loc vineri, ora 21, în Piața Cetății.

holografConcert Holograf acustic – un unplugged de neuitat

Un concert unic, realizat special pentru Festivalul Dilema veche. Holograf cîntă împreună cu Marius Bațu și alți muzicieni, pe instrumente acustice, piesele vechi, reorchestrate.

Pentru toată lumea, trupa Holograf reprezintă o rețetă de succes, îmbinînd o longevitate remarcabilă cu un repertoriu – mereu îmbogățit – de cîntece cu priză la toate categoriile de vîrstă. Acestea fiind deja știute, Holograf vrea să vină la Festivalul revistei Dilema Veche de la Alba Iulia cu o propunere nouă, mai aproape de spiritul și nivelul artistic al evenimentului. Desigur, repertoriul nu va fi mult diferit, pentru că orice artist este, pînă la urmă, prizonierul propriei sale opere. Modalitatea de abordare va fi însă una mai rar întîlnită, dar cu siguranță mai sinceră și mai directă. Spectacolul unplugged va relua piese mai noi și mai vechi, nu neapărat cele din spectacolele obișnuite, cîntece altfel orchestrate și interpretate cu instrumente acustice. Li se vor adaugă sonoritatea unui cvintet de coarde și vocea și chitara lui Marius Batu, vechi și bun prieten al formației. Sperăm că noutatea propunerii să își găsească locul în atmosferă specială a festivalului, iar piesele atît de cunoscute ale trupei să strălucească mai viu în noua haină ce li se pregătește. Un spectacol unplugged nu este ceva nemaiîntîlnit, dar atunci cînd cîntecele sînt reduse la esență, se întîmplă ca aceeași muzică să capete alte nuanțe, iar mesajul să devină mai clar și mai puternic. Este o ocazie foarte bună pentru cei care îndrăgesc deja formația, cît și pentru cei care poate abia acum o descoperă, să o vadă într-o altă lumină, cu o altă sonoritate, într-un loc aparte, și el de curînd redat orașului, ca un dar pentru toți spectatorii Festivalului Dilema Veche. (Iulian Vrabete)

Duminică, ora 21, Scena Piața Cetății

mahala rai bandaConcert Mahala Rai Banda

Mahala Rai Banda este o fuziune de muzică ţigănească românească, cu riffuri de trompetă, saxofon, trombon şi voci sălbatice, născută la intersecţia a două sate: Clejani, care a trimis in lume Taraful Haiducilor, şi satul Zece Prăjini, de unde a răsărit fanfara Ciocîrlia.

Mahala Rai Banda a trecut de la nunţi în România pe scena Operei din Paris. Melodiile cîntate de ei s-au făcut auzite în toate colţurile lumii, în faimoase edificii culturale precum: Cosmopolite din Oslo, Adelaine Royal Theatre din Australia, Opera Garnieri din Paris ori Arts Center din Moscova,  Opera din Viena, BBC Studio 6. De altfel, trupa a cîntat în deschiderea unor concerte susţinute de Lenny Kravitz, Scorpions, Mariah Carey,  Jimmi Cliff.

Concertul Mahala Rai Banda are loc duminică, ora 23, în Curtea interioară UM 01684.

bella_ciao-300x191Concert „Bella Ciao”

În 1964, spectacolul Bella Ciao a marcat începutul renaşterii folkului italian, interpretat, atunci, de Caterina Bueno, Giovanna Daffini, Giovanna Marini, Gruppo di Piadena, Ivan Della Mea, Michele L. Straniero şi Sandra Mantovani, printer alţii. La aniversarea a 50 de ani de la concertul original, inovarea constă în aranjamentele orchestrate de acordeonistul Riccardo Tesi, precum şi prezenţa unor voci extraordinare din muzica folk italiană a ultimilor 30 de ani: Ginevra Di Marco, Lucilla Galeazzi, Elena Ledda şi Alessio Lega. Director artistic: muzicologul  Franco Fabbri.

Concertul are loc sîmbătă, ora 21, Scena Piața Cetății.

Concert „La nuit américaine”

marcian_petrescu-283x300Cu Marcian Petrescu & Trenul de noapte, AG Weinberger, Westroot.

  • Marcian Petrescu cîntă la muzicuţă şi a pus bazele formaţiei Trenul de Noapte. În anul 2000, a activat alături de Mike Godoroja în trupa Blue Spirit.

Pentru ediţia din acest an a Festivalului Dilema veche, Marcian a pregătit un spectacol special, sub titulatura “Chicago Harmonica Blues Tribute”, prin care doreşte să aducă în atenţia publicului o serie de piese de referinţă ale unor nume de legendă din perioada modern-contemporană a genului Harmonica Blues, multe dintre aceste piese fiind interpretate în premieră absolută în România.

Alături de Marcian Petrescu (muzicuţă, voce), se vor afla pe scenă: Mihai Alexandru Tacoi (chitară), Vali Vatuiu (baterie), Robert Ardeleanu (bas).

  • AG Weinberger, chitarist carismatic de înaltă clasă, oferă, în noua formulă de band, o nouă dimensiune componistică şi stilistică repertoriului său, reunind piese de jazz, blues, soul, blues-rock într-un concert de colecţie, adevărate bijuterii. Trupa recreează în stil propriu un univers muzical de înaltă ţinută, piese din repertoriul lui Lionel Hampton, T-Bone Walker, The Fabulous Thunderbirds, Benny Golson, Charlie Parker sau selecţia din compoziţiile proprii.

Concertul are loc vineri, ora 23, în curtea interioară UM 01684 (este primul eveniment public ce se va desfășura în această locație, care din anul 2017 va trece din patrimoniul MApN în cel al Municipiului Alba Iulia).

  • Americanul Chuckk Hubbard este singurul cîntăreţ profesionist de banjo cu cinci corzi din România. A crescut cu muzică bluegrass în Pennsylvania, învăţînd tehnicile care se folosesc cu acest instrument American. S-a mutat apoi în România, cîntînd live cu unii dintre artiştii cei mai importanţi din ţară-

Alături de Westroot, Chuckk Hubbard cîntî bluegrass şi country în România din 2012. Westroot cîntă un mix de stiluri tradiţionale, de la hard-driving bluegrass la Americana de secol 19, la country contemporan, fiind singura trupă din ţară care poate interpreta melodiile în mod autentic, cu un banjo traditional. Atitudinea lor pe scenă este, de asemenea, tipică pentru muzicienii country, trupa împărtăşindu-şi dragostea pentru ceea ce fac alături de publicul European.

Toto-si-Surorile-lui-300x181Proiecție de film: Toto și surorile lui

Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu,sperînd că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri).

O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lung metraj, filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București.

După proiecţia filmului (sîmbătă, ora 15, Casa de Cultură a Sindicatelor), vom sta la poveşti cu Valeriu Nicolae și regizorul Alexander Nanau.

Clubul Ambasadorilor

Am avut ideea ca, la Festivalul din acest an, să invităm cîțiva ambasadori la o discuție liberă despre cîteva teme actuale ale Europei și ale lumii, punînd în centru problema migrației. Este o temă despre care, în lumea globalizată de astăzi, se va mai discuta mult, iar soluțiile pentru a face față valurilor de migranți nu sînt ușor de găsit. Experiența unor diplomați în abordarea unor astfel de probleme e necesară, tocmai pentru că un fenomen precum migrația are un impact internațional și nici o țară nu poate găsi singură soluțiile adecvate. Această conferință este realizată cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene în România.

Clubul Ambasadorilor noștri: ES Hans Klemm – ambasadorul SUA în România, ES George Maior – ambasadorul României în SUA, ES Angela Cristea – Șef al Reprezentanței CE în România, ES Jan Gabor, ambasadorul Slovaciei în România. Moderator: Mircea Vasilescu.

Sîmbătă, ora 18.30, Grădina interioară, Traseul celor Trei Fortificații

Migrația religiei sau religia migrației

De multe ori, în comentariile despre problemele acute ale Europei și ale lumii de azi, apare în discuție tema diferențelor dintre religii (care, uneori, duc la conflicte). De exemplu, unii consideră că migrațiaare și un substrat religios, cu implicații serioase. Există destui oameni care cred că atentatele din ultima vreme sînt cauzate de credința religioasă. Există unii care cred, dimpotrivă, că tocmai lipsa credinței a creat, în lumea de azi, probleme grave, inclusiv conflicte sîngeroase. Am invitat cîțiva înalți ierarhi, reprezentanți ai unor culte religioase diferite, să dialogheze pe tema rolului religiei în lumea de azi.

Invitaţi:  ES Rafael Shaffer, Rabinul României, ES Muftiul Iusuf Murat, Șeful Cultului Musulman din România. Moderator: ES Theodor Baconschi. (A.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea