Rămâi conectat

Ştirea zilei

2014, un an dezastruos pentru firmele din județul Alba. Insolvențe, radieri și teamă de inițiativă

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Situația agenților economici de la nivelul județului Alba se dovedește tot mai proastă, de la an la an.

harta AlbaDeși suntem adesea oferiți drept exemplu în ceea ce privește potențialul de dezvoltare și  investițiile derulate (vezi Sebeșul cu industria, Alba Iulia cu cetatea, lucrările de infrastructură industria alimentară, Blajul cu BOSCH, Jidvei; Autostrada A1), în realitate datele statistice demonstrează că Alba este un mediu ostil pentru inițiativa antreprenorială.

Potrivit celei mai recente situaţii prezentate la nivel naţional de către Oficiul Registrului Comerţului, la nivelul județului Alba, în primele 9 luni din acest an:

-au fost înmatriculate cu aproape 50 % mai puţine firme decât în perioada similară a anului trecut, cea mai accentuată scădere se înregistrează în cazul PFA-urilor (mici întreprinzători) (un nedorit loc 3 pe țară, după Bistrița-Nasăud cu -57,84% și Gorj cu -51,15%)

-au fost radiate cu 17,41% mai multe firme decât în perioada similară din 2013

-numărul firmelor intrate în insolvență a crescut cu 51,46 la sută, comparativ cu anul trecut (362 de societăți comerciale, față de 239 în 2013).

Dacă privim situaţia la nivel regional, mult mai bine stau județele Brașov și Sibiu.

În ceea ce privește Brașovul, la capitolul insolvențe procentul este mai mic cu -25% față de anul trecut, numărul firmelor  radiate a scăzut cu 9%, iar numărul societățlor nou înființate a scăzut cu doar 13%.

La Sibiu, numărul firmelor intrate în insolvență a scăzut cu 16,34% față de anul 2013, numărul societăților comerciale radiate a scăzut cu 4,99%, iar din perspectiva firmelor nou înființate scăderea este de 11,63%.

Datele de la Registrul Comerțului sugerează o situație îngrijorătoare în ceea ce privește economia județului Alba. Cei mai afectați par să fie micii întreprinzători și potențialii antreprenori, cei cărora le este teamă să înceapă o afacere acasă și preferă să plece mai degrabă la muncă în strănătate.

 

harta-venituri_judeteSalariu cu aproape 20 la sută mai mic decât media la nivel național

Salariul mediu net în județul Alba este cu aproape 20 la sută mai mic decât media la nivel național. În luna august 2014 a fost de 1.387 de lei, mai mic cu cu 296 de lei, respectiv cu 17,6%, faţă de salarial mediu realizat pe ţară, de 1683 de  lei.

 

Pensionari, șomeri și bugetari

În județul Alba, cu o populație stabilă de 342.376 de persoaneîn evidenţa CNAS se află peste 100.000 de pensionari, în evidențele AJOFN 10.168 de șomeri (dintre care aproape 7.000 neindemnizați) și aproape 80.000 de salariați (dintre care aproape 60.000 sunt bugetari).

sursa grafic harta venituri județe: biziday.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Georgiana Pavelescu, o tânără din Alba, ambasadoare a cântecului popular de pe Valea Sebeșului, la „Primăvara românească la Bruxelles” Georgiana Pavelescu, o tânără originară de pe Valea Sebeșului, județul Alba, a fost weekend-ul trecut ambasadoarea Cântecului Popular Românesc în cadrul evenimentului „Primăvara românească la Bruxelles”, eveniment prin care Europarlamentarul PSD, Victor Negrescu, continuă an de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea