Rămâi conectat

Ştirea zilei

20 mai: Noaptea Muzeelor 2017. Noaptea în care istoria prinde viață, la Alba Iulia: Parada personajelor istorice, ateliere antice, momente muzicale și dansuri. PROGRAMUL

Alexandra Mates

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 20 mai, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia își aprinde luminile și își deschide porțile pentru cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viață”. Cei care se vor afla în ”Cealaltă Capitală” vor avea ocazia, timp de câteva ore, să facă o adevărată călătorie în timp, în care să parcurgă pagini importante din istoria acestor meleaguri.

Organizatorii au pregătit pentru ediția din acest an un program diversificat, cu paradă a personajelor istorice, momente muzicale, ateliere antice, dansuri romane, lupte de gladiatori și reprezentații susținute de Garda Apulum și Garda Națională.

Evenimentele se vor desfășura atât în interiorul muzeului, cât și pe aleea din fața acestuia, în Sala Unirii și Spațiul Expozițional Poarta a-III-a.

Din anul 2010 muzeul albaiulian a dat evenimentului Noaptea Muzeelor un concept special Noaptea în care istoria prinde viață, tocmai în ideea de a pune în valoare atât patrimoniului expoziţional de care dispune, dar şi impresionanta istorie a județului Alba și a orașului Alba Iulia.

Astfel, pentru reamintirea importantelor pagini de istorie care s-au scris pe aceste meleaguri, de acum celebrele personaje istorice, întruchipate de angajații muzeului și voluntari, vor da viață expoziției de bază a muzeului.

Printre ele, vizitatorii vor avea ocazia să întâlnească multe personalităţi ale istoriei românilor, precum Mihai Viteazul, Horea, Avram Iancu, regii României Mari, Ferdinand şi Maria sau primul primar român al orașului Alba Iulia, Camil Velican. De remarcat că anul acesta la eveniment va fi prezentă alături de Garda Apulum și Garda Națională, ultimul proiect de succes al Muzeului Național al Unirii.

Noaptea Muzeelor, care se organizează în aproximativ 3.000 de muzee din Europa, a debutat la Alba Iulia în anul 2008 și a reușit să atragă an de an un public tot mai numeros. Anul trecut, peste 11.000 de vizitatori au călcat pragul muzeului.

PROGRAM:

Muzeul Național al Unirii

Ora 19.00 – Deschiderea oficială

Reprezentație Garda Apulum

Ora 19.45 – Parada personajelor istorice

Orele 20.00 – 1.00 – Istoria prinde viață în muzeu cu peste 40 de personaje istorice

Atelier de pictat icoane

Orele 20.00 – 22.00 – momente muzicale…muzică barocă și interbelică

Liciu Cernat, Ovidiu Pârjol, Robert Gavrilaș

Ora 24.00 – Moment muzical…Jazz, cu Laura Orian

Sala Unirii

Orele 20.00 – 1.00 – Atelier de cusături tradiționale și confecționat jucării

Strada Muzeului

Ateliere antice: batere de monede, fierărie dacică, prelucrare lemn, prelucrare os, ”plantemagice” dacice, pielărie, confecționat podoabe, tir cu arcul

Ora 22.00 – Reprezentație Garda Națională

Orele 23.00 – 24.00 – Dansuri romane/Magna Nemesis

Lupte de gladiatori/Ludus Apulensis

Spațiul Expozițional Poarta a III-a

Orele 20.00 – 1.00 – New kids in town: Cartier Creativ Carolina

Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Consiliul Județean Alba și Primăria Municipiului Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea