Rămâi conectat

Curier Județean

2 septembrie: „Mamut Bike Race” 2017, la Alba Iulia. Competiție de ciclism dedicată sportivilor amatori, prin pădurea din apropierea municipiului. PROGRAMUL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sâmbătă, 2 septembrie 2017, în Alba Iulia se va desfășura concursul de ciclism Mamut Bike Race. Competiția este de tipul mountain-bike XC, destinată în principal sportivilor amatori (începători, intermediari și avansați), precum și sportivilor legitimați la cluburi sportive.

Evenimentul este o competiție outdoor desfășurată în mare parte prin pădurea din apropierea municipiului Alba Iulia. Traseele propuse în acest an vor include zone de asfalt (pista de biciclete și șosea), pământ, pietriș, bolovăniș și iarbă (drumuri secundare, drumuri forestiere și poteci turistice). Cele 2 trasee sunt adaptate cerințelor sportivilor amatori și profesioniști, fiecare dintre participanți putând alege în funcție de condiția fizică și nivelul propriu de pregătire.

Parcurgând traseele vei ajunge în zone de belvedere asupra orașului, cât și pe vârful Mamut (altitudine 765m), cu o excelentă panoramă înspre Pietrele Ampoiței și Piatra Craivii. Traseul scurt propus în acest an este mai provocator, trece prin cătune izolate, ambele trasee ajungând pe Dealul Stânii (altitudine 920m). În zilele senine de toamnă se deschid privirii perspective de neuitat înspre Valea Mureșului și Carpații Meridionali.

Desfășurarea evenimentului are loc cu plecare de la baza de agrement din zona Mamut, construită pentru a oferi albaiulienilor şi turiştilor un spaţiu amenajat pentru picnic şi recreere. Baza de agrement cuprinde locuri de parcare, locuri destinate desfăşurării unor activităţi de picnic, loc de joacă pentru copii și un pavilion central destinat desfăşurării de activităţi de alimentaţie publică.

Primele menţiuni ale dealului Mamut apar la începutul secolului XIX în hărţile şi însemnările călătorilor străini, odată cu descoperirea unor fosile de animale preistorice. Numele colinei a stârnit şi mai mult interes, după ce, în 2009, a fost descoperită accidental o măsea de mamut, în timpul lucrărilor de sistematizare a șanțurilor Cetății Alba Carolina. Specialiştii estimează că fosila, descoperită la mare adâncime într-un strat de pietriș depus în albia râului Mureş, datează din Pleistocen, perioadă cuprinsă între 2558 milioane şi 10.000 de ani î.Ch.

Pista de biciclete, deschisă oficial în luna august 2014, măsoară cu puţin peste 5 kilometri şi leagă, prin pădure, două dintre cartierele oraşului Alba Iulia: Miceşti şi Pâclişa. Pista are o lăţime de 3 metri şi este însoţită de o alee pietonală lată de 2 metri, pe care cei dornici de promenade pot să se plimbe în voie, să admire priveliştea și să încurajeze concurenții. Pe lângă zona pietonală şi pista de biciclete, mai există şi o bandă asfaltată, destinată circulaţiei cu autoturismul, însă aceasta doar pentru o parte din traseu (aproximativ un kilometru, până la zona de agrement).

Trasee de concurs:
MBR Race – traseu SCURT (accesibil sportivilor începători), cu o lungime de aproximativ 35km și o diferență de nivel pozitivă de cca.1300m, considerat de dificultate medie.
MBR Maraton – traseu LUNG (accesibil sportivilor avansați), cu o lungime de aproximativ 60km și o diferență de nivel pozitivă de cca.2000m, considerat de dificultate sporită.

Înscrierea participanţilor se face online sau la faţa locului, în intervalul orar anunțat.

În timp ce bicicliștii cuceresc Dealul Mamut, însoțitorii acestora pot vizita, în imediata apropiere a zonei de campare:

Parcul Dendrologic ”Dr. Ion Vlad”, o minune peisagistică a Transilvaniei, primul parc de acest fel construit direct în pădure, pe un deal.

Parcul, în suprafață de 21 de hectare, adăpostește peste 1100 de specii din toate colțurile lumii și un mare număr de păsări, în special insectivore, care și-au găsit adăpost în acest colț de rai.

De asemenea, se pot aventura în Parcul de Aventură Dynamis, ce are o suprafață de aproximativ 20.000mp, cu trasee alcătuite dintr-o serie de elemente suspendate pe copaci sau piloni care se pot parcurge folosind echipamentul corespunzător de alpinism, prin traversare sau căţărare.

Elementele traseelor sunt construite din cabluri, corzi şi grinzi, care corespund standardelor europene.

Mai multe detalii despre înscriere, regulament și trasee AICI.

Desfășurarea evenimentului are loc cu plecare de la baza de agrement din zona Mamut.

Joi, 31 august 2017.
18:00 – 20:00 Ridicare pachete de concurs
Înscrieri la fața locului
Vineri, 1 septembrie 2017.
18:00 – 20:00 Ridicare pachete de concurs
Înscrieri la fața locului
Sâmbătă, 2 septembrie 2017 – ZIUA CONCURSULUI
7:30 – 9:30 Ridicare pachete de concurs
Înscrieri la fața locului
9:45 – 10:00 Ședință tehnică cu toți participanții.
10:15 Alinierea concurenților la start – traseu lung (MARATON)
10:30 START traseu lung (MARATON)
11:15 Alinierea concurenților la start – traseu scurt (RACE)
11:30 START traseu scurt (RACE)
13:00 Așteptarea primilor concurenți
17:00 Premierea
19:30 Încheierea evenimentului
20:00 Ridicarea restricțiilor auto din zona de concurs.

În funcție de numărul participanților și de condițiile meteorologice la data și locul concursului, programul prezentat poate fi modificat.

Timp limită parcurgere traseu scurt: 5 ore 30min

Timp limită parcurgere traseu lung: 6 ore

După acest timp, concurentul care nu trece linia de sosire va fi considerat descalificat (DNF).

Timp limită intermediar – (PA2 – despărțire trasee, Inuri): pentru traseu scurt – 3ore, după start, iar pentru traseu lung 2ore 30min, după start. După acest timp, concurentul care nu ajunge la punctele de alimentare specificate va fi considerat descalificat (DNF).

Organizatorii evenimentului menționat sunt Primăria Municipiului Alba Iulia şi Asociaţia Bicheru Cycling. (C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea