Rămâi conectat

Actualitate

19 februarie, zi de sărbătoare naţională, în onoarea lui Constantin Brâncuși. Proiect adoptat de Camera Deputaților

Ziarul Unirea

Publicat

în

calendar19 februarie va fi declarată zi de sărbătoare naţională, potrivit unui proiect de act normativ adoptat miercuri, de Camera Deputaţilor. În această zi se va sărbători anual ziua naşterii sculptorului român Constantin Brâncuşi. Proiectul de lege, adoptat prin vot final, stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi. 

Propunerea legislativa privind declararea zilei de 19 februarie „Ziua Brâncuşi” a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional, după ce Senatul a respins-o iniţial. Pentru a se aplica, aceasta mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui ţării.

Potrivit actului, ziua de 19 februarie va fi declarată sărbătoare naţională. Cu această ocazie, autorităţile centrale şi locale vor putea să organizeze şi/sau să sprijine logistic şi material manifestări cultural-artistice.

19 februarie este data la care, în anul 1876, în localitatea Hobiţa s-a născut sculptorul român Constantin Brâncuşi.

Iniţiatorii proiectului de lege afirmă că Brâncuşi este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii şi ziua naşterii sale este sărbătorită pe tot mapamondul. Din acest motiv, românii n-ar trebui să fie mai prejos.

„Constantin Brâncuşi, «părintele sculpturii moderne», cum a fost denumit prima dată de America, s-a născut pe 19 februarie 1876 în Hobiţa, România. Este considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai lumii, iar ziua naşterii sale este sărbătorită în toată lumea şi înscrisă în calendarul cultural universal. Constantin Brâncuşi ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din naţiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră, pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuşi, să declarăm ziua lui de naştere sărbătoare naţională”, scrie în expunerea de motive ce a însoţit propunerea legislativă.

Printre cele mai cunoscute opere ale sculptorului se numără „Coloana fără sfârşit”, „Poarta Sărutului”, „Masa tăcerii” şi „Domnişoara Pogány”.

Proiectul de lege adoptat prin vot final stabileşte că 19 februarie va fi doar sărbătoare naţională, nu şi zi nelucrătoare pentru salariaţi.

Propunerea legislativă NU se aplică în momentul de faţă. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie să fie promulgată prin decret prezidenţial şi publicată în Monitorul Oficial.

sursa:avocatnet.ro

(C.M.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș

Unirea Ziarul

Publicat

în

ANAF nu mai încape de afacerile de familie. Pregătește controale, la inițiativa ministrului PNL, Marcel Boloș ANAF pregătește controale la soții sau fraţii care au firme împreună în România Este ideea ministrului de Finanțe, Marcel Boloş, care a modificat Codul Fiscal la finalul anului trecut, iar această prevedere ar urma să intre în vigoare din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea