Rămâi conectat

Curier Județean

14-17 septembrie: Festivalul Național de Folclor ”Strugurele de Aur” 2017, la Alba Iulia și Jidvei. Tinerii interpreți participanți și premiile oferite la cea de-a XVII-a ediție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Iubitorii de muzică populară vor avea ocazia de a se delecta cu patru zile de folclor autentic românesc. În perioada 14-17 septembrie 2017, la Alba Iulia și Jidvei, se va desfășura cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Strugurele de Aur” .

Festivalul se înscrie în linia unor demersuri care au devenit parte a filosofiei Jidvei, în centrul cărora se regăsește dorința de a contribui la conservarea și promovarea patrimoniului cultural tradițional românesc. Organizat în inima țării, la Alba-Iulia și în localitatea Jidvei, festivalul aduce împreună generația tinerilor interpreți, aflați în plină afirmare, și generația personalităților de marcă a folclorului românesc, adevărate modele de strădanie și dăruire.

Concursul se desfășoară pe două secțiuni, soliști vocali și soliști instrumentiști, fiind deschis interpreților amatori ai folclorului muzical din întreaga țară, cu vârsta cuprinsă între 16 și 32 de ani.

Iniţiat şi susţinut de către conducerea companiei Jidvei, Festivalul s-a impus, de-a lungul timpului, ca reper printre evenimentele de profil din țară, prezentând toate argumentele unei competiţii remarcabile atât în ceea ce privește organizarea, cât și în ceea ce privește standardele de exigență și selecție. An de an, Festivalul a crescut nu doar prin prisma valorii concurenților care au evoluat în concurs, dar și datorită preocupării constante a organizatorilor de a ridica standardele de exigență, de a stabili criterii riguroase de evaluare a tinerilor interpreți.

Prin îmbunătățirea constantă a criteriilor de selecție și evaluare și prin formularea clară a acestora, s-a realizat în ultimele ediții o reorientare a repertoriului de concurs. Ediția cu numărul XVI a marcat introducerea obligativității concurenților de a indica un număr suplimentar de cântece pe care le cunosc și le pot interpreta, tocmai pentru a-i încuraja spre lărgirea repertoriului și deschiderea orizontului de abordare a unor cântece autentice, reprezentative pentru zona etnofolclorică de unde provin.

Ediția de anul acesta aduce un alt element de noutate prin publicarea, odată cu Regulamentul, a grilei de evaluare și, implicit, a criteriilor de jurizare atât în cadrul preselecției, cât și în cadrul concursului, concurenții putând să își pregătească astfel mult mai temeinic evoluția în cele două etape.

Pentru ediția de anul viitor, ediția cu numărul XVIII, care se va desfășura în contextul excepțional al sărbătoririi celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Unirii, pregătim deja alte elemente de noutate, menite să-i aducă pe tinerii interpreți mai aproape de acea dimensiune a tradiției care a sprijinit și a modelat istoria, dând colectivității forța necesară realizării unor acte de excepție. Astfel, anul viitor, o secțiune specială a Festivalului va fi dedicată cântecului patriotic, tinerii interepreți fiind îndrumați, încă de acum, spre documentare și culegere, pentru a putea aduce, în cadrul Festivalului cele mai emoționante cântece care vorbesc despre cine suntem, despre mândria de a fi român, transmit organizatorii.

PROGRAMUL DE DESFĂŞURARE A CONCURSULUI

Alba Iulia  – Prima zi de concurs şi recitaluri – Joi,  14 sept 2017 – ora 18:30

Alba Iulia – A doua zi de concurs şi recitaluri – Vineri,  15 sept 2017 – ora 18:30

Alba Iulia – Gala Laureaţilor și recitaluri  – Sâmbătă,  16 sept 2017 – ora 18:30

Jidvei  – Ecoul Galei Laureaţilor și recitaluri –Duminică, 17 sept 2017 – ora 18:30

Cei 36 de concurenți care vor participa la Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur” ediția 2017 sunt:

Alexandru Simona; Antal Alexandra Maria; Bălan Manuela, Balu Nicolae Alexandru, Bărăștean Alexandru Marin, Betej Andrada, Călin Ioan Alex, Câmpean Andrei, Chira Alexandra, Cocoș Ionuț, Colniceanu Claudia Elena, Costea Coralia Maria, Croitoru Roxana, Dolhășcanu Mihăiță, Gavrilă Geanina, Hăndăbuț Călin, Lungu Antonela Alina, Lup Larisa, Marian Laurențiu Gabriel, Mazăre Simona, Mihalache Florin, Oancea Constantin, Păun Stelian, Pop Alexandru, Pop Daniel Ștefan, Popa Vasile Răzvan, Ramba Ștefan, Rozovlean Roxana, Sărmaș Vlăduț, Șerban Ștefan Ionuț, Silaghi Emanuel Ionuț, Suciu Roxana, Țîrlea Daniel, Trif Ioan Alexandru, Vârciu Tudor, Vătafu Iulia.

PREMIILE FESTIVALULUI –2017

Marele Premiu al Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur” 9.000 lei

Locul I solişti volocali – 7.500 lei

Locul I solişti instrumentişti – 7.500 lei

Locul II solişti vocali – 6.500 lei

Locul II solişti instrumentişti – 6.500 lei

Locul III solişti volocali 5.500 lei

Locul III solişti instrumentişti – 5.500 lei

Premiul Cramei Jidvei – 5.000 lei

Premiul „Drumul Vinului, Ţara Vinului” 4.500 lei

Premiul de Popularitate 2.500 lei

Mențiuni 1 –  2.000 lei. (C.M.)

Salvează

Salvează


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comercianții din Aiud, controlați de polițiști și Protecția Consumatorului: Amenzi de peste 40.000 de lei și mai multe nereguli constatate Comercianții din Aiud au fost controlați de polițiștii care au dat amenzi de 41.000 de lei și au constatat mai multe nereguli. Citește și: 72 de șoferi testați pentru droguri sau alcool la volan în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea