Rămâi conectat

Ştirea zilei

120 de ani de la prima cursă a Mocăniței pe ruta Alba Iulia – Zlatna

Ziarul Unirea

Publicat

în

În urmă cu 120 de ani, mai precis la 22 septembrie 1895, intra în Zlatna prima garnitură de tren inaugurând linia ferată îngustă ce lega orașul de Alba Iulia. Investiția era necesară în condițiile dezvoltării metalurgiei la vechea uzină din localitate.

mocanita Zlatna

Construcția acestei căi ferate și a celebrei Mocănița s-a datorat unui fiu al Zlatnei, Bela Lukacs (născut la 27 aprilie 1847) care va deveni un remarcabl specialist în domeniul transportului, finanțelor, comerțului, fiind ministru în mai multe rânduri în guvernul de la Budapesta. El se va preocupa de construcția căii ferate înguste dar și de drumul ce leagă Zlatna de Almașu Mare.

Gestul său pare să fie unul de recunoștință și este legat de tragicul deznodământ al luptelor dintre gărzile maghiare și moți din 1849. Este vorba de uciderea a câtorva sute de maghiari la Poiana Ampoiului (unde este Momentul Pax) care se refugiau spre Alba Iulia după ce Zlatna fusese teatrul unor răzbunări a gărzii maghiare împotriva românilor.

În incidentul amintit se spune că Bela Lukocs, atunci în vârstă de doi ani a scăpat cu viață fiind salvat de o româncă din Poiana Ampoiului și a ajuns, ocrotit de Avram Iancu, la Alba Iulia și ulterior la Budapesta.

Ajuns în înalte funcții ministeriale Lukacs Bela nu a uitat șansa ce i s-a oferit și a răsplătit omenia prin cele două investiții: Mocănița și drumul Zlatna – Almaș, scrie cjalba.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LIVE VIDEO Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ritualul „Spălării Picioarelor” din Joia Mare de la Catedrala Romano-Catolică ”Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Ce simbolizează obiceiul Este Joia Mare a catolicior, o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice se petrece un moment important, în această seară: spălatul picioarelor. Preoţii reproduc […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea