Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

12 iunie: Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor

În fiecare an, la data de 12 iunie este marcată Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor. Această zi a fost instituită de către Organizația Internațională a Muncii, în anul 2002, pentru a atrage atenția asupra dimensiunii acestui fenomen și asupra măsurilor care trebuie luate pentru a elimina această practică.

copii muncind

Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor reunește în fiecare an, la 12 iunie, guverne, angajatori și organizații sindicale, societăți civile, precum și milioane de oameni din întreaga lume, pentru a evidenția situația copiilor exploatați prin muncă și pentru a propune măsuri ce pot fi adoptate pentru protejarea acestora, notează site-ul oficial al Organizației Națiunilor Unite.

De jur împrejurul lumii, un număr mare de copii este trimis la muncă, fie ea plătită sau nu. Toți acești copii sunt expuși la exploatare. Deseori, munca lor este ascunsă de ochii publicului, desfășurându-se în locuri izolate și departe de familii, ei fiind, de multe ori, supuși unor abuzuri pentru a-și îndeplini sarcinile. În prezent, la nivel mondial muncesc aproximativ 215 milioane de copii, mulți dintre ei cu normă întreagă. Acești copii nu merg la școală și au foarte puțin timp la dispoziție să se joace sau poate chiar deloc. Mulți dintre ei nu primesc hrană sau îngrijire corespunzătoare, fiindu-le refuzat, practic, dreptul la copilărie. Peste o jumătate din acest număr sunt expuși la cele mai grave forme de exploatare prin muncă, cum ar fi expunerea la medii periculoase, sclavia sau alte forme de muncă forțată, activități ilicite, cum ar fi traficul de droguri sau prostituția, dar și implicarea în conflicte armate, notează site-ul amintit anterior.

Unul dintre obiectivele majore stabilite de Organizația Internațională a Muncii (OIM), încă de la fondarea sa, în 1919, a fost abolirea exploatării prin muncă a copiilor. OIM a adoptat și supraveghează standardele de muncă ce includ conceptul de vârstă minimă de angajare sau de muncă. În acest sens, convenția nr. 138 prevede ca vârsta minimă de angajare să nu fie mai mică decât vârsta la care se încheie învățământul obligatoriu. Adoptarea Convenției nr. 182 din 1999 a consolidat acordul general cu privire la eliminarea exploatării prin muncă a copiilor.

Tema de anul acesta se anunță ca un manifest împotriva folosirii copiilor în liniile de producție (”End child labour in supply chains — It’s everyone’s business!”), potrivit site-ului oficial al Organizației Internaționale a Muncii, www.ilo.org. Linia de producție reprezintă ansamblul operațiilor necesare pentru producția și distribuirea unui produs. Odată cu globalizarea, liniile de producție au devenit din ce în ce mai complexe, implicând muncitori, mici producători și întreprinderi din toată lumea. Există, însă, riscul, ca în tot acest proces de producție să fie folosiți și copiii și tocmai de aceea, prin tema propusă anul acesta, OIM atenționează toți factorii implicați în procesul de producție asupra acestui aspect, în caz contrar companiile riscând să-și distrugă reputația și, ulterior, întreaga activitate.

Copiii muncesc de regulă în mediul rural, acolo unde sindicatele sau întreprinderile angajatoare sunt practic absente sau în zone foarte greu accesibile pentru reprezentanții instituțiilor de Inspecția Muncii. Este, prin urmare, foarte greu de depistat dacă în liniile de producție au fost sau nu folosiți copii. Un sistem educațional inadecvat nu face decât să crească toate aceste riscuri, iar guvernele trebuie să-și sporească eforturile pentru a gestiona această situație. Ziua mondială împotriva exploatării prin muncă a copiilor reprezintă o oportunitate de a încerca să găsim soluții pentru a ține muncile prestate de copii departe de liniile de producție, avertizează Organizația Internațională a Muncii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

27 Martie: Ziua mondială a teatrului

Bogdan Ilea

Publicat

în

27 Martie: Ziua mondială a teatrului La 27 martie, artiştii şi publicul din toată lumea celebrează ziua mondială a teatrului. Aniversată în fiecare an , a fost instituită în 1961, de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), iar din 1962, a devenit un eveniment anual, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea